Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Blog 8

Na behandeling en digitalisering van de charters worden deze gemonteerd in een nieuwe berging. Erfgoed Leiden heeft gekozen voor een charterberging van golfkarton met opstaande randen, die precies in een standaard prentendoos past. Na werkbezoeken aan het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief in 2012 en na verschillende informele gesprekken met restauratie collega’s over hun ervaringen, heb ik gekozen voor montage met melinex stroken die ik niet met plakband maar mechanisch vastzet, middels het doorrijgen door sneden in het golfkarton van de berging. Voor deze rijgmethode heb ik in een instructiekaart gemaakt.

De zegelstaarten kunnen op twee manieren vastgezet worden in de berging. Via de rijgmethode als voor de charters en middels het oplichten van stukjes van de bovenlaag van het golfkarton, waar de staart dan onder gehaakt kan worden. Voor deze laatste methode heb ik wederom een instructiekaart gemaakt.

Let op: de werkinstructies die ik op dit blog deel zijn gemaakt voor dit specifieke project, voor andere projecten zullen misschien hier en daar aanpassingen gedaan moeten worden. Ook vereisen de werkzaamheden uiteraard handvaardigheid en gevoel voor het materiaal.

kaart