Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Goed Bewaard - cursusreeks

voor historische verenigingen en lokale musea

Wilt u als historische vereniging weten hoe u het beste met uw collecties om kunt gaan? Dan is deze cursusreeks iets voor u! U kiest zelf ‘a la carte’ welke onderwerpen voor u relevant zijn en krijgt les van onze erfgoedexperts. De bijeenkomsten bestaan meestal uit een presentatie en een praktisch deel.

Wij bieden u graag de mogelijkheid om meer te leren over het omgaan met uw collecties. Bij voldoende animo organiseren we een van onderstaande modules.

Wanneer            donderdagavond

Tijd                     19.00 uur tot 20.30 uur

Plaats                 Erfgoed Leiden en Omstreken, Boisotkade 2A

Kosten                1e  les: €20, 2e les €15, elke volgende les € 10 per persoon

bij inschrijving in één keer. Deze aanbieding geldt per organisatie. U kunt dus verschillende mensen naar verschillende onderdelen laten gaan.

Uw interesse kenbaar maken kan via dit formulier. Komt u er niet uit of stuurt u liever een mailtje, dan kan dat natuurlijk ook.

Contactpersoon   Susan Suèr, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onderwerp

Docent

opmerkingen

Fysiek archief  
Hebt u een archief binnengekregen en wilt u het ordenen en inventariseren?  Op deze twee avonden krijgt u uitgelegd hoe u dit het beste kunt doen én gaat u ook zelf aan de slag.

André van Noort
(archivist)

Met bezoek archiefdepot
Deze cursus beslaat 2 avonden (telt dus voor 2 lessen)

Boeken, kranten, tijdschriften
Elke historische vereniging heeft een collectie aan boeken en kranten. Hoe ordent Erfgoed Leiden deze en hoe kunt u dat het beste doen? Waar moet u op letten bij het bewaren van kranten en tijdschriften, die meestal niet zijn gemaakt voor de eeuwigheid. Onze bibliothecaris geeft u tips en tricks.

Ingrid Pot

(bibliothecaris)

Met bezoek bibliotheekdepot

Beeldcollectie
Foto’s, prenten, films. Ze geven een prachtig beeld van het verleden. Maar hoe gaat u om met de historische materialen zoals negatiefstroken en fotoalbums. En hoe ordent u die het beste? Daar leert u deze avond alles over.

Sigrun Brouwer

(beheerder prentverzameling)

Met film(fragment)

Verpakken en bewaren
Of het nu archief is of boeken of foto’s. Alles heeft een goede verpakking nodig om goed bewaard te blijven. Daarnaast is de bewaarruimte van belang. Onze restaurator vertelt niet alleen, u kunt ook oefenen met het vouwen van verpakkingsmateriaal.

Edith Greuter

(boek- en papierrestaurator)

 

Digitale archieven

Steeds meer documenten zijn helemaal niet tastbaar. Hoe gaat u om met ‘digital-born’ materiaal? Welke bestandsformaten zijn duurzaam en hoe ordent u deze.

Esther Monteiro Snepvangers
(projectleider E-depot)

 

Auteursrechten en digitaliseren
Kunt u uw hele collectie zomaar scannen en online zetten? Deze avond krijgt u praktische tips over het scannen van uw collectie. Daarnaast praten we u bij over auteursrechten en hoe daarmee om te gaan.

Cor de Graaf

(gemeentearchivaris) en Emiel van der Hoeven (Historische Kring Voorhout)

Met foto-opstelling

kaart