U wist het misschien niet, maar we maken tegenwoordig al gebruik van een derde ‘versie’ van het internet. Dankzij linked open data.
De ontwikkeling van het internet is als volgt gegaan: van het web van documenten (Web 1.0) via Web 2.0, waar het internet als interactief communicatiemedium wordt gebruikt en gebruikers informatie kunnen uploaden, naar Web 3.0. Het belangrijkste uitgangspunt van het huidige web is Linked Data: informatietoepassingen en data worden aan elkaar gekoppeld. Slimme toepassingen kunnen de links volgen tussen de aan elkaar gelinkte datasets.
Informatie gepubliceerd als Open Data en dat aan andere data linkt [1], wordt Linked Open Data genoemd. Data wordt nog beter ontsloten, omdat men zoveel mogelijk verwijzingen aanbrengt naar andere kennisbronnen en anderen gemakkelijk naar informatie kunnen verwijzen.[2]
Dit aan elkaar linken van datasets, vormt de basis van het Semantische Web. Semantisch wil zoveel zeggen als ‘betekenis lerend’. Een soort web van verbanden. De verbanden die gelegd worden tussen de informatie op het internet, zorgen er voor dat er nieuwe inzichten kunnen ontstaan.
Een goed voorbeeld is Wikipedia, waarbij men van het ene artikel, door op een woord te klikken, door kan gaan naar een volgende. Dat kan doordat die artikelen aan elkaar gelinkt zijn door machines (dus niet door mensen).[3]
De Linked Open Data-cloud, waarin alle datasets staan die als Linked Data zijn gepubliceerd.
[1] Dat kan met behulp van o.a. RDF’s.
[2] Folmer, E. 2013 : Pilot Linked Open Data Nederland, Amersfoort
[3] Een ander voorbeeld is het Kunstambachtenproject, waarbij data van Erfgoed Leiden en de RKD is gelinkt.