Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Les 6: RDF Triples. Hoe leg je links?

Hoe link je nu het ene stukje data (persoon, woord, organisatie, artikel, etc.) aan het andere?

Hoe geef je bijvoorbeeld aan dat Rembrandt de Nachtwacht heeft gemaakt? En krijg je niet alleen de informatie die Erfgoed Leiden over Rembrandt heeft, maar doorzoek je tegelijkertijd de dataset van het Rijksmuseum?

Eerst beschrijven we wat Rembrandt en de Nachtwacht precies zijn. Ook zorgen we er voor dat beide onderwerpen een Uniform Resource Identifier (URI) krijgen: een unieke naam. Deze naam kan bijvoorbeeld een URL zijn, zoals je ziet staan in de adresbalk van je browser. De ‘Rembrandt’ die zo wordt beschreven, kan door iedereen worden gebruikt. Niet alleen door ELO, maar ook door het Rijksmuseum. Als iemand later wil aangeven dat De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp ook is gemaakt door Rembrandt, kan hij via de URI naar hem verwijzen. Een bijkomend voordeel is dat je niet twee keer hoeft te beschrijven wie hij is, en er daardoor ook geen misverstanden kunnen ontstaan over wie je bedoelt met Rembrandt. Voor de Nachtwacht geldt uiteraard hetzelfde.

Nu we Rembrandt en de Nachtwacht hebben gedefinieerd, gaan we de relatie tussen beide vaststellen. Hiervoor gebruiken we dezelfde techniek: we beschrijven wat de relatie is maker van precies betekent. En ook deze relatie krijgt een URI en is daardoor te hergebruiken.

We kunnen nu zeggen: Rembrandt (subject) is maker van (predicate) de Nachtwacht (object). Het koppelen van subject en object door middel van een predicate wordt Resource Description Framework triple (RDF triple) genoemd.

 

De RDF Triples zijn ontzettend handig. Zij maken (links tussen) informatie leesbaar en begrijpelijk voor computers. Als we op de website Erfgoed Leiden een tekening van Rembrandt hebben staan en we zijn benieuwd wat voor werken hij nog meer heeft gemaakt, zouden we met behulp van RDF's op Rembrandt kunnen klikken of zoeken en komen we ook de werken tegen die zich in de collectie van het Rijksmuseum bevinden.

Bij Googelen op 's Gravenhage komen ook resultaten tevoorschijn waar alleen Den Haag staat: het is bekend dat het om dezelfde stad gaat. Dankzij RDF's. [1]

 

[1] 's Gravenhage (subject) is gelijk aan (predicate) Den Haag (object)

 

kaart