Erfgoed Leiden en omstreken

Info

CSI Leiden

Duik in crimineel Leiden van de 18e eeuw. Bij dit project zoeken de leerlingen één historische misdaad tot in de details uit. Uiteindelijk resultaat is een filmverslag, waarin niet alleen de misdaad verwerkt is, maar ook de mening van de leerlingen over de straf en het verschil tussen verleden en heden. Het project is met name geschikt voor de klassen 2 t/m 4 havo/vwo.

De rechterlijke archieven van Erfgoed Leiden geven een bijzondere inkijk in het leven van de minder gefortuneerde burger. Waar de meeste geschiedenisboeken gaan over de grote politieke, sociale en economische gebeurtenissen, ligt hier de focus op de individu.

Het Leiden van de 18e eeuw ging gebukt onder economische achteruitgang. De lakennijverheid waar de stad tijdens de Gouden Eeuw zo door floreerde, leed onder de concurrentie van het platteland. Werkloosheid en armoede was het gevolg. Het is opvallend hoeveel mensen vervielen tot diefstal en prostitutie. Dit laatste behandelen we overigens niet in dit lesproject.

De leerlingen gaan in kleine groepjes aan de slag met één (meestal) kleine misdaad. Zij ontcijferen de ondervraging uit de confessieboeken om erachter te komen waarvan de arrestant werd beschuldigd. Stap voor stap wordt duidelijk wat er is gebeurd. Daarna maken zij een schema van lokaties, personen en gebeurtenissen.

Zij kiezen één of meer van deze lokaties in de stad uit om een kort filmverslag op te nemen. De filmpjes worden gezamenlijk bekeken met mogelijkheid tot discussie over de verschillen tussen vroeger en nu op het gebied van sociale situatie, vorm van de misdaad, straffen etc.

Afhankelijk van de duur van het programma zoeken zij zelf het vonnis of krijgen zij het te horen.

Het project is te boeken voor een dagdeel (minimaal 3 uur).

Neem voor meer informatie contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

kaart