Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Mysterieuze bronnen

‘Mysterieuze bronnen’ is bedoeld voor de eerste klassen havo/vwo en heeft als hoofddoel het zelf onderzoeken van een primaire bron. Tegenwoordig is veel informatie te vinden op het internet en leerlingen zijn gewend om deze informatie te gebruiken voor het maken van werkstukken. Bij dit lesproject benadrukken wij het belang van de primaire bron bij het uitvoeren van onderzoek. Een onderdeel van het onderzoek is dan ook het beoordelen van de betrouwbaarheid van de bron.

Het project is uit te voeren in een aantal uur tot een hele dag. In het eerste geval onderzoeken de leerlingen in tweetallen één bron op diverse punten: vorm, materiaal, datering, herkomst, doel, betrouwbaarheid. Ze eindigen met het formuleren van een onderzoeksvraag op basis van deze bron.

Bij een dagvullend project gaan de leerlingen daarna verder met hun onderzoek. Ze gebruiken hierbij naslagwerken, tijdschriften, eventueel andere primaire bronnen en het internet wanneer dat nodig is. Ze verwerken hun onderzoek  in een tekst, powerpoint presentatie of in een tentoonstelling.

‘Mysterieuze bronnen’ kan met elk gewenste thema worden uitgevoerd. Thema’s kunnen periodes zijn, maar ook locaties of andere onderwerpen. Voor het thema ‘water’ is al een lijst met bronnen beschikbaar.

Wilt u het project met een specifiek thema vullen, dan vragen wij u om op tijd contact met ons op te nemen, zodat wij geschikte bronnen kunnen selecteren.

Neem voor meer informatie contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

kaart