Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Patriotten vs Prinsgezinden

Dit lesproject is speciaal voor 5VWO-leerlingen Geschiedenis. In een bezoek van ongeveer 90 minuten werken de leerlingen in tweetallen met origineel primair bronnenmateriaal uit de periode 1781-1796. De leerlingen voeren een kritisch bronnenonderzoek uit en plaatsen hun document daarna in de historische context.

Leiden was een roerige stad in deze periode. In 1785 werd er het Patriottische manifest, het Leids Ontwerp opgesteld. Andere Leidenaren waren juist overtuigd Orangist. Toen in 1787 de koning van Pruisen militair ingreep op verzoek van zijn zus, prinses Wilhelmina, vluchtten veel Patriotten naar Frankrijk. In 1795, met de Franse troepen in aantocht, grepen in de nacht van 18 op 19 januari de Patriotten de macht in Leiden, de zogenaamde Bataafse Omwenteling.

PenP5 intekst

De bronnen die bij dit project worden onderzocht  zijn zeer divers: spotprenten, afkondigingen, rechtszaken, gedichten en zelfs een handgeschreven kroniek. De leerlingen krijgen het authentieke materiaal in handen, net als de reguliere onderzoekers op de studiezaal. Ze worden geconfronteerd met handschrift, taalgebruik en beeldspraak uit het einde van achttiende eeuw en leren de bron te beoordelen op betrouwbaarheid en onderzoeksmogelijkheden.
Daarna plaatsen zij zelf hun bron in de historische context aan de hand van enkele vooraf opgestelde thema’s.

Het project is ontwikkeld in nauw overleg met de docenten Geschiedenis van het Rijnlands Lyceum Sassenheim. Het is een perfecte voorbereiding voor het centraal examen. De historische context 'Verlichtingsidealen en de democratische revoluties 1650-1848’ (domein B) en het historische denken en redeneren zoals benoemd in domein A.

Neem voor meer informatie contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

kaart