Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Welkom?

Leiden 400 logoLesproject voor onderbouw vmbo. Ter gelegenheid van Leiden400 hebben Erfgoed Leiden en Omstreken en Museum De Lakenhal samen onderwijsaanbod ontwikkeld voor de eerste klassen van het VMBO. Het programma bestaat uit twee delen: archiefonderzoek naar migratie door de eeuwen heen bij Erfgoed Leiden met het project Welkom? en een rondleiding door de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika– en de grenzen van vrijheid in Museum De Lakenhal. De onderdelen zijn ook los van elkaar te volgen.

Het archiefonderzoek
Migratie is iets van alle tijden. Bij het bezoek aan Erfgoed Leiden en Omstreken duiken de leerlingen in de geschiedenis van migratie. In kleine groepjes onderzoeken ze archiefstukken over verschillende groepen migranten in Leiden en omgeving door de eeuwen heen. De hoofdvraag bij dit onderzoek is ‘Waren deze migranten welkom?’ De groepjes delen hun onderzoeksresultaten met elkaar en bespreken deze. Zo werd de ene groep met open armen ontvangen door de overheid, maar niet door de lokale bevolking. Bij een andere groep was het tegenovergestelde het geval. Wat maakt of immigranten wel of niet worden verwelkomd en zich welkom voelen? Uitbreiding is mogelijk met het project ‘Jonge Spoorzoekers’, waarbij de leerlingen een huidige migrant interviewen.

Over Welkom?
Bezoek: 90 minuten
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen
Maximum aantal groepen tegelijk: 1
Prijs per leerling: € 2,50 (kan via CJPweborder)
Boeken: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 071 516 5355.

De rondleiding in Museum De Lakenhal
Tijdens de rondleiding maken de leerlingen kennis met de reis die de Pilgrims 400 jaar geleden maakten: van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar ze in vrijwillige ballingschap verbleven en ten slotte, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. In hun zoektocht naar vrijheid overschreden de Pilgrims 400 jaar geleden letterlijke en figuurlijke grenzen. Hiermee vergrootten ze hun eigen vrijheid én perkten ze tegelijkertijd de vrijheid van anderen in. De zoektocht naar vrijheid is van alle tijden, net als de grenzen ervan. Wat betekent vrijheid voor jou? Tijdens de rondleiding worden de leerlingen actief op dit universele thema bevraagd.

Over de rondleiding
Periode: 27 maart t/m 12 juli 2020
Duur: 60 minuten
Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen
Maximum aantal groepen tegelijk: 2
Prijs per groep: €55 incl. museumentree
Boeken: vraag dit programma minimaal 3 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 071 516 5357.

kaart