Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Welkom? Migratie door de eeuwen heen

Migratie is van alle tijden. Met archiefbronnen uit Leiden en omliggende gemeenten duiken leerlingen van het voortgezet onderwijs in de geschiedenis van migratie. Welkom?  is een bronnenbank met stukken over verschillende groepen migranten. 

In kleine groepjes onderzoeken leerlingen archiefstukken over verschillende groepen migranten door de eeuwen heen. Ze gaan met scans van de originele bronnen aan de slag in de klas. Of zijn van harte welkom in het archief om de originele bronnen te onderzoeken.

Aan de slag met archiefonderzoek
Het lespakket bestaat uit 8 dossiers: over 100 vluchtelingen uit Engeland, stukken van uit Frankrijk gevluchte families, Duitse seizoensarbeiders en Belgische vluchtelingen in 1914, Ook bevat de bronnenbank vreemdelingkaarten van Duitse kamermeisjes werkzaam in Noordwijk en krantenartikelen over Chinese en Turkse migranten.

De hoofdvraag bij dit onderzoek is ‘Waren deze migranten welkom?’ De groepjes delen hun onderzoeksresultaten met elkaar en bespreken deze. Zo werd de ene groep met open armen ontvangen door de overheid, maar niet door de lokale bevolking. Bij een andere groep was het tegenovergestelde het geval. Hoe kwam dat? Wat maakt hoe immigranten worden verwelkomd en of zij zich welkom voelen?

Uitbreiding is mogelijk met het project ‘Jonge Spoorzoekers’, waarbij de leerlingen een huidige migrant interviewen.

 Chinese verkoper van pinda's in 1932. Foto: W.J.Kret

Digitaal materiaal voor in de klas
Op deze pagina vind je voor verschillende migrantengroepen een klein dossier. Het bestaat uit:

  • een scan van de bron
  • eventueel een leeshulp of transcriptie om de bron te kunnen begrijpen
  • achtergrondinformatie over de bron
  • achtergrondinformatie over de migrantengroep waar de bron over gaat
  • links naar nuttige websites met meer informatie

Onderaan de pagina staat een lessuggestie (docentenhandleiding), maar je kunt als docent of leerling ook zelf besluiten hoe je het archiefstuk wilt gebruiken.

Dossier A 

Dossier B

Dossier C

Dossier D

Dossier E

Dossier F

Dossier G

Dossier H

Op bezoek met de klas
Bezoek: 90 minuten
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen
Maximum aantal groepen tegelijk: 1
Prijs per leerling: € 2,50 (kan via CJP weborder)
Boeken: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 071 516 5355

Voor de docent

 

kaart