Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Dossier 071

Dossier 071 is een nieuw initiatief van Erfgoed Leiden. We willen met dit project alle Leidse en de Katwijkse politiearchieven uit de oorlogsjaren 1940 t/m 1945 digitaliseren en toegankelijk maken. Vooral de dag- en nachtrapporten, waarin alle gebeurtenissen worden beschreven, geven een goed beeld van Leiden en Katwijk tijdens de oorlog. Voor het invoeren van de meldingen in een database zoeken wij nog gedreven vrijwilligers. Bent u ook nieuwsgierig naar wat er gebeurde in Leiden tijdens WOII en wilt u ons meehelpen?

Zo komt bijvoorbeeld op 15 mei 1940 het verzoek van brandweer Den Haag voor assistentie. De brandweer van Den Haag is namelijk uitgerukt naar Rotterdam en Hoek van Holland, waar net gebombardeerd is. Ook de spanning die de oorlog met zich meebrengt komt in de rapporten naar voren. Op 28 mei 1940 vertelt mejuffrouw Spierenburg dat het gerucht gaat dat de Meelfabriek die avond gebombardeerd wordt. Via via is dit verhaal in de buurt verspreid, wat grote onrust tot gevolg heeft.

Deze, en alle andere verhalen, willen we voor iedereen toegankelijk maken.

Wat hebben we al gedaan en wat gaan we dat doen?

1

De archieven van de politie in Leiden en Katwijk zijn gescand
Alle pagina's van 1940 zijn al te zien op onze website.

2

Alle meldingen invoeren in een database
Hiervoor vragen we uw hulp via www.dossier071.nl 

De deelnemers krijgen scans te zien waarop politierapporten staan. De teksten die op de scans staan worden ingevoerd in een database. Dit gebeurt scan per scan dus u draagt reeds bij aan het project als u één scan invoert. Op sommige scans staat meer tekst dan op andere en de leesbaarheid varieert. Een scan blijft 48u voor u gereserveerd en alles wordt automatisch bewaard. U kunt dus de website verlaten en later verder gaan waar u gebleven was. Het invoeren van de teksten gebeurt via een website dus u kunt gewoon vanuit huis deelnemen.

3

Automatisch tijden, plaatsen en personen uit de teksten halen
Na het invoeren proberen we automatisch tijden, plaatsen en personen te vinden. Zodat u kunt kijken of uw vader of grootvader in de bronnen wordt genoemd, en kunt ontdekken wat zich heeft afgespeeld in de straat waarin u woont.

4

Gebeurtenissen toekennen aan alle meldingen
Door de meldingen te classificeren, wordt het mogelijk om op een kaart laten zien waar bijvoorbeel persoonsbewijzen zijn verloren. Of kunt u een lijst opvragen van alle arrestaties.

Wilt u meer verhalen lezen, of meehelpen om de bijzondere gebeurtenissen tijdens WOII tot leven te brengen? Neem een kijkje op de website van het project.

 Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.

 

kaart