Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Beeldbank op de kaart

In één oogopslag zien welke Leidse straten het meest zijn afgebeeld in onze beeldbank? Of op zoek naar foto's van een specifieke straat? Klik op een bolletje en straatnaam.

Op dit kaartje kan dat. De Breestraat (met bijna 1500 afbeeldingen), het Rapenburg en de Hogewoerd vormen de top 3 van meest gefotografeerde straten in onze beeldbank. In de Merenwijk moet een straat zich slechts verheugen op een enkel fotootje, al komt dat deels doordat de applicatie alleen naar rechtenvrije afbeeldingen kijkt.

De kaart is gemaakt om te onderzoeken hoe afbeeldingen (en andere archiefstukken) via een geografische interface benaderd kunnen worden. In het ideale geval zijn in de toekomst niet alleen straten, maar ook panden aanklikbaar om alle beschikbare documentatie op te roepen. Als je op een straatnaam klikt zie je alle afbeeldingen van de straat in kwestie, maar ook een kaartje met alle panden in de straat.

Hier komen gegevens uit het archief, de basisadministratie adressen en gebouwen (BAG) en Wikidata samen. Zo kunnen we links naar Wikipedia tonen, rijksmonumenten in het blauw weergeven, en vaker afgebeelde panden meer laten oplichten. Het Trianon Theater op Breestraat 31 is een mooi voorbeeld, waarbij we zelfs een kijkje kunnen nemen in de woonkamer van notaris Coebergh, die het pand bewoonde voordat het een bioscoop werd.

Er gaat ook nog wel wat verkeerd. Doordat de beeldbank adressen bevat van inmiddels verdwenen panden bijvoorbeeld, of soms een fout adres heeft toegekend. Zo zijn een hoop foto's van het stadhuis op Breestraat 1 terechtgekomen. Zo'n geografische weergave maakt ook dat mooi inzichtelijk.

kaart