Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Hemelse bidprentjes

Prachtige bidprentjes zijn te zien in de mini-expositie bij de ingang van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Van een aantal van de mooiste exemplaren is een uitvergroting opgehangen, zodat het ontwerp ervan extra tot zijn recht komt.

Recente ontdekking
Eén van de sterkste ontwerpen is afkomstig van beeldend kunstenaar Pieter Geraedts sr. (1911-1978), die gedurende zijn hele leven in Warmond woonde. Hij beeldde tal van religieuze en profane onderwerpen in wandschilderingen in kerken, schilderijen, glas-in-loodramen en beelden uit. Ook zijn er veel bidprentjes naar zijn werk gemaakt.
Het door Geraedts met de hand gesigneerde bidprentje dat hier wordt getoond is een op zichzelf staand ontwerp en was in zijn oeuvre tot nu toe onbekend. Het werd ontdekt bij de voorbereiding van deze expositie en behoort tot de meest beeldende exemplaren aanwezig bij ELO.

Collectie Th. M Beukers
Alle in de expositie getoonde bidprentjes zijn afkomstig uit een verzameling bidprentjes van voormalig pastoor van de Petruskerk in Leiden, mgr. Th. M. Beukers (1875-1968).

Genieten
Er wordt aandacht besteed aan een aantal onderwerpen zoals soorten bidprentjes, drukkers en uitgevers uit Leiden en regio en aan het ontwerp zelf. Niet de genealogische waarde staat centraal, maar de verschijningvorm. Vooral het ‘kijkplezier’ staat hier voorop!

kaart