Erfgoed Leiden en omstreken

Info

E-depot van start na ondertekening overeenkomst

In het e-depot gaat Erfgoed Leiden en Omstreken digitale archieven permanent bewaren en waarborgt daarmee de duurzame toegankelijkheid van (overheids)informatie. Op 11 januari 2019 ondertekenden Erfgoed Leiden en Preservica, leverancier van preserveringsoftware, de overeenkomst. Met deze SaaS-voorziening zet Erfgoed Leiden een belangrijke stap op weg naar een digitale archiefbewaarplaats.

Toegankelijk digitaal archief
De archieven die nu gevormd worden, zijn grotendeels digitaal. De digitale informatie moet ook in de toekomst te bekijken zijn, ook wanneer de huidige bestandsformaten en informatiedragers zijn verouderd.  ”Met de aanschaf van deze software hebben we niet alleen de mogelijkheid om digitale archieven voor de eeuwigheid goed te bewaren, maar kunnen deze meteen via onze website aan het brede publiek beschikbaar stellen, zodat iedereen nog meer kan ontdekken in ons verleden.”, aldus Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden.

Grondige voorbereiding en pilot
In 2016 is Erfgoed Leiden gestart met het opzetten van een e-depot. Er is ervaring opgedaan met het overbrengen en beheren van digitale archiefbestanden, zowel technisch en functioneel. In 2017 heeft Erfgoed Leiden een adviseur digitale archieven aangesteld, die de aangesloten gemeenten adviseert en begeleidt bij de voorbereidingen voor digitaal duurzaam archiveren. Daarnaast heeft Erfgoed Leiden samen met Roxit, het NHA en de HLTSamen een pilot uitgevoerd, waarin de ketentest van creatie tot digitale duurzame archivering van ruimtelijke plannen succesvol is doorlopen.

 

Erfgoed Leiden heeft na een grondige voorbereiding en een zorgvuldige procedure de diensten gegund aan Preservica, leverancier van preserveringsoftware.

Over Preservica
Preservica is een leverancier van preserveringsoftware, wat ervoor zorgt dat digitale informatie gedurende tientallen jaren toegankelijk en betrouwbaar blijft. Het is een bewezen oplossing die wordt vertrouwd door bedrijven, archieven, bibliotheken, musea en overheidsorganisaties in Nederland (Nationaal Archief, Stadsarchief Rotterdam) en over de hele wereld - inclusief het nationale archief van het Verenigd Koninkrijk, de staatsbibliotheek van Texas, MoMA, Yale en HSB.

kaart