Erfgoed Leiden en omstreken

Info

18 mei: Museumnacht Leiden

Deze nacht met een gouden randje begint zaterdag 18 mei om 20.00 uur. Samen met studenten van ALSV Quintus organiseren we (en nog 10 andere musea) de museumnacht. Deze nacht openen we onze depots en kan je mee met de gouden flitsrondleiding! Leer 'handlettering' en luister naar gewoon mooie muziek bij de buitenbar. Kom kickbocksen op weg naar goud of luister naar de verhalen over 4 Leidse iconen. En als klapper: Bovenste Knoopje Open treedt op in onze leeszaal. Het volledige programma en toegangskaarten vind je op Museumnachtleiden.nl

Flitsrondleidingen door Gouden gidsen
In een kwartiertje loop je met een ‘gouden gids’ door het heilige der heiligen om de schatten van de collectie te bewonderen. Maar het is niet al goud wat er blinkt…


Bovenste Knopje Open
De vijfkoppige band  maakt muziek voor de ziel. Cabaret en nederpop. Als een snoeiharde zomerbries. De ijshoofdpijn na een druipend raketje. Een barmhartige realiteitscheck. Met nietsontziende taal. Met twee theatermannen op front en drie multi-instrumentalisten naast en achter hen bloeit elk optreden in haar potentie uit tot een broeierig, zwetend, openhartig samenzijn.

Wonders in architecture
Goud komt op creatieve wijze terug in vier lezingen over architectuur in Leiden. Goud verbinden we met pracht en praal. Het is kostbaar en roept verwondering op. Aan de hand van vier gebouwen die aan de orde zullen komen in de lezingen van Laura Plezier van de Universiteit Leiden zal zij je kennis laten maken met de pracht en praal van de leidse architectuur. Vier korte lezingen over de Marekerk, Naturalis, Dudok en Leidsch Dagblad en de Brucht.

Handlettering
Kijk jij ook met verbazing naar die mooie handgeschreven letters op menukaarten? Iris van Kaartjevaniris.nl zal je de basistechnieken leren van handlettering. Klaar voor een uitdaging? Kom dan je eigen kaart maken met een persoonlijke uitspraak of quote.

Ontwerp van Iris

Kickboksen met Imani Blokpoel
Altijd al eens in de ring willen staan? Imani leert je de basistechnieken van (kick)boxen! Met haar twee wereldtitels, twee Europese titels en Nederlandse titel op zak zal zij je een korte indruk geven van het leven als topsporter.

Muziek van Jeroen Princen
Jeroen zingt Nederlands- en Engelstalige liedjes met karakter. Hij mixt klassiekers met recent werk. Pop en Soul in kampvuurstijl. Kom luisteren en geniet met een drankje in je hand.

Museumnacht Leiden
De Leidse Museumnacht is de enige in Nederland die door studenten in samenwerking met de musea wordt georganiseerd. De studenten zijn georganiseerd in Stichting Museumnacht Leiden. Veertien gedreven studenten van de A.L.S.V. Quintus zijn onder andere verantwoordelijk voor de programmering, publiciteit en acquisitie. Samen met de Leidse musea zorgen zij voor een avondvullend programma. Op de avond van 18 mei openen Hortus botanicus Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, Oude Sterrewacht, Museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Molenmuseum de Valk, Erfgoed Leiden en Omstreken, Taalmuseum, Rijksmuseum Boerhaave en Museum het Leids Wevershuis hun deuren. In 2018 werd met ruim 5000 bezoekers van de Museumnacht Leiden een recordaantal behaald.

kaart