Erfgoed Leiden en omstreken

Info

11 december: Jan van Houtlezing 2019

Het onderwerp is ‘Van straetbouc tot geolocation – Jan van Hout als grondlegger van Leidse geschiedenis’. Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, spreekt op woensdag 11 december 20 uur in de Lokhorstkerk. De Leidse stadssecretaris stierf op 12 december 1609. En ieder jaar organiseert de Historische Vereniging Oud Leiden de Jan van Hout-lezing rond deze datum.

In de Jan van Houtlezing 2019 spreekt Ariela Netiv over de bouwstenen die Jan van Hout gelegd heeft voor de geschiedenis van Leiden en omstreken. Hoe we daar nu nog steeds van profiteren en wat er de komende jaren nog meer mogelijk zal zijn.

Stadsscetaris
Jan van Hout was de legendarische stadssecretaris van Leiden. In die functie (en in vele andere!) verzette hij zich niet alleen tegen het Spaanse beleg, maar was hij een van de aanjagers van het bloeiende Leiden van de 17e eeuw. Hij reorganiseerde de economie, bemoeide zich met bouwen in  de stad en waterbeheer in en rond de stad, haalde migranten naar Leiden en had een vinger in de pap in ‘wetenschap en schone kunst’, zoals het Leidse volkslied het uitdrukt.

Staetbouc 0501A Inventaris van het stadsarchief van Leiden, (1253) 1574-1816 (1897)

Systematisch archiveren
Dat alles lukte Jan van Hout onder meer doordat hij zeer systematisch archieven ordende en nieuwe registers aanlegde. Leiden onder Jan van Hout maakte net zo’n informatierevolutie door als wij de eerste jaren van de 21e eeuw meemaken. De producten van Jan van Hout vormen voor de huidige historici de basis van nieuw onderzoek, omdat we ze op een nieuwe manier kunnen gebruiken.

Locatie: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Tijdstip: Zaal open om 19.30. Lezing start om 20 uur. Toegang gratis voor HVOL-leden, anderen € 5.

 

kaart