Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Winkelpui Hogewoerd hersteld met subsidie

De winkelpui van Hogewoerd 116 is zorgvuldig hersteld met behulp van de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld. Na het verwijderen van beplating kwam een gave pui tevoorschijn, gemaakt voor fotohandel Bonte in 1937 en met een zeldzaam glazen plafond.

Alle historische onderdelen zijn hersteld met behulp van ambachtelijke technieken. Zo bleek de bekleding van de bovenzijde van de pui gemaakt te zijn met granito. De ontbrekende onderdelen zijn in dezelfde techniek aangeheeld.

Foto voor het verwijderen van de beplating. foto Giskit Gemeente Leiden 2017
De stenen penanten en plint zijn ontdaan van verflagen en hebben de oorspronkelijke grijze en zwarte kleuren weer terug. De verroeste delen van de stalen ramen zijn schoongemaakt en opnieuw gecoat, zodat ze weer bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

Foto van het eindresultaat in 2020 Hogewoerd 116

Ingerichte etalage
Els, de dochter van fotograaf Herman Bonte, meldde zich bij Erfgoed Leiden en Omstreken met aanvullende informatie en prachtig beeldmateriaal uit 1938 van de fraaie winkelpui. De huidige eigenaar heeft de rechter etalage van de pui door haar laten inrichten. Els heeft het verloop van de restauratie met grote interesse gevolgd, omdat ze wist dat haar vader beneden de fotohandel had en boven de familie woonde van 1932 tot 1939.
De inrichting van de etalage geeft een beeld van FOTO BONTE in 1938. De getoonde familiefoto’s en artikelen zijn uit haar privé verzameling. Nu heeft niet alleen de pui zijn oorspronkelijke uiterlijk teruggekregen, maar ook de inrichting van de etalage.

Deze vondst van de week is voor het herstel geschreven door Cas Nagtzaam.

Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld
De gemeente Leiden heeft een subsidieregeling ingesteld om historische winkelpuien in de binnenstad te herstellen. Hiermee wil zij de historische binnenstad aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie tot € 15.000,= moet uw pand minimaal 50 jaar oud zijn en staan in het beschermd stadsgezicht Binnenstad of aan de Stationsweg. Het hoeft geen monument te zijn.

 

kaart