Erfgoed Leiden en omstreken

Info

WO2: verhalen achter de gevels

Wat gebeurde op Steenschuur 7a, Breestraat 58 ... Voor de Stichting Bevrijding Leiden zetten wij bijzondere oorlogsverhalen op de kaart én in een nieuwe app. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Leiden het decor van veel gebeurtenissen: Leidenaren kwamen in verzet. Leidse Joden werden gearresteerd en gedeporteerd. Bommen vielen in de buurt van stations. Al deze gebeurtenissen hadden veel impact op het dagelijks leven.

Ga mee terug naar WO2 en lees de verhalen achter ruim 50 gevels in de Leiden. Klik hier voor dit erfgoed op de kaart. Of maak een virtuele wandeling door Leiden en lees meer over het verzet in Leiden. Of luister naar de herinneringen van een 8-jarig kind. Later deze maand volgen nog meer verhalen over het dagelijks leven en de bevrijding.

 
Pieterskerkhof 38 - oa de heren van der Horst en Schilp

Het verzet in Leiden
In Leiden waren verschillende groepen actief in het verzet. Ze drukten illegale kranten, hielpen Joden en anderen met onderduiken, vervalsten persoonsbewijzen en voedselbonnen. Wandel (virtueel) door de stad en lees (soms  hoor) wat er achter de gevels in de binnenstad gebeurde. We maakten een selectie van de gebeurtenissen uit het dagboek van Han de Wilde, het politiearchief, archiefstukken en foto’s uit onze collectie. Via de app Izitravel – WO2: Verzet 

  Scan de QR-code en verken de plekken waar Leiden in verzet kwam.

Oorlog door de ogen van een kind
Via de izitravel app – WO2: herinneringen - beleef je de oorlog als een 8-jarig jongetje.
Wat doet oorlog met een kind?  Hoe maakt een kind de hongerwinter mee? Wat maakte zo’n indruk dat de beelden veertig jaar later nog onuitwisbaar waren?
‘Zeemeeuwen kun je niet eten’ neemt ons mee in de oorlog van Aad Jongbloed, een Leids jongetje dat tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog acht jaar oud was. De route is door de Burgemeester- en Professorenbuurt uitgezet. De wijk waar familie Jongbloed woonde.
Scan de QR-code en start met de audiotour.

Bekijk de wandeling thuis of wandel een blokje om volgens de RIVM richtlijnen

De izi.TRAVEL app kunt u gratis downloaden op uw telefoon of u kunt de website bezoeken via uw computer.

kaart