Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Betere vindbaarheid van personen en bouwtekeningen

In onze depots liggen archieven en bouwtekeningen van Leiden en omliggende gemeenten. Door deze archiefbronnen weten we meer over personen uit het verleden. Ook beheren wij bouwvergunningen, die sinds 1901 werden afgegeven door een aantal omliggende gemeenten. Om onderzoek naar personen en bouwtekeningen eenvoudiger te maken, zijn overzichtspagina's over welke bronnen beschikbaar zijn toegevoegd.

Zoeken naar personen uit een specifieke plaats?
Dankzij onze vrijwilligers worden er jaarlijks ongeveer 100.000 records toegevoegd aan de personendatabase. Op zoek naar een persoon uit een specifieke plaats? Het is handig om te weten welke bronnen ingevoerd en al beschikbaar zijn in de database. Dit is nu via de infopagina eenvoudig per plaats te zien. Voor elke plaats is een aparte overzichtspagina gemaakt.

Ook wordt vermeld of er scans beschikbaar zijn. Onderstaande afbeelding geeft bijvoorbeeld aan waar de dopen van de Nederduits Gereformeerden in De Kaag te vinden zijn.

Uit bovenstaande blijkt dat de dopen uit de periode 1621-1653 terug te vinden zijn in de personendatabase. Voor de periode 1710-1811 zijn nog geen persoonsnamen in de database ingevoerd. Wel zijn er scans beschikbaar en die zijn te bekijken door de link naar onze archieven te volgen. Voor de tussenliggende periode heeft Erfgoed Leiden helaas geen bronnen in de collectie.

Indexen
Naast de doop-, trouw- en begraafboeken en de Burgerlijke Stand zijn er van andere archiefbronnen ook indexen gemaakt. Deze staan nog niet in de personendatabase, maar wel als pdf bestand op onze website. Ook deze indexen zijn nu beter vindbaar gemaakt. Er is een verwijzing gegeven naar het pdf bestand en waar het origineel of de scans te vinden zijn, zoals te zien is bij de archiefbronnen van Leiden.

Zoeken naar bouwtekeningen
Van een aantal aangesloten gemeenten beheren wij het bouwvergunningenarchief (vanaf 2010 omgevingsvergunningen). Vanaf 1901 was het door de invoering van de Woningwet voortaan verplicht om een bouwvergunning aan te vragen bij de gemeente. Deze vergunningen zijn beter vindbaar door het nieuwe overzicht. Per gemeente kan nu gezocht worden welke bouwvergunningen aanwezig zijn.

kaart