Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Lancering 'nieuwe' beelden Leiden 400 jaar geleden

De lancering van de digitale impressies van Leiden in de tijd van Pilgrims (1610-1620) was voor iedereen online te volgen. Erfgoed Leiden en Omstreken en Stichting Verborgen Stad presenteerden de prachtige sfeervolle beelden van Leiden 400 jaar geleden. De reconstructie van de Breestraat was al bekend en nu zijn nog 4 verdwenen gebouwen en hun omgeving te zien. De beelden zijn gebaseerd op historisch materiaal zoals kaarten, straten- en grachtenboeken en  jarenlang bouwhistorisch onderzoek

Online evenement
Op donderdag 26 november vertelden de experts en de makers vanuit Pieterskerk Leiden over de geschiedenis van de locaties en de totstandkoming van de digitale reconstructies. 

‘Nieuwe’ locaties
Behalve de Breestraat (kijk HIER 360˚ rondom!) zijn de volgende vier locaties in Leiden digitaal herbouwd: de Vrouwekerk, de Begijnhofkerk (en Rapenburg), Kloksteeg 17 en het Zicht op Leiden. Locaties waar de Pilgrims woonden, werkten en baden. Van achter de pc of ter plekke – met telefoon of tablet – is vanaf 26 november via de app www.canals5d.nl virtueel terug te reizen naar het jaar 1620.

foto: Bram Vreugdenhil

1620
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower naar Amerika voer, met aan boord de Pilgrims. Zij worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat deze groep Engelse separatisten in 1620 die overtocht maakten, leefden en werkten zij tussen 1609 en 1620 in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

Leiden400
Het project, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden en Provincie Zuid-Holland, is onderdeel van het herdenkingsjaar Leiden400, waarin activiteiten georganiseerd worden rondom het vertrek van de Pilgrims. In een later stadium worden ook plekken tussen Leiden en Delfshaven, het vertrekpunt van de Pilgrims,  gereconstrueerd.

kaart