Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Subsidie voor herstel van Historisch Stadsbeeld verruimd

De gemeente Leiden stimuleert door de Subsidie Historisch Stadsbeeld al sinds 2009 het herstel van historische winkelpuien, kleuren en stoepen. De gemeenteraad van Leiden heeft besloten de subsidie te verruimen en te continueren per 20 februari 2021. Het doel van de regeling is de historische binnenstad aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers. Al meer dan 450 keer is gebruik gemaakt van deze regeling.

De verruiming betekent dat nu ook historische bedrijfspuien (begane grond) onder de subsidieregeling vallen. Voorheen kwam alleen herstel van puien gebouwd voor winkel of horeca in aanmerking.

Ik ben blij dat we deze regeling nu hebben kunnen uitbreiden zodat nog meer ondernemers hier gebruik van kunnen maken. Het opknappen van historische panden in oude stijl draagt echt bij aan een sfeervolle binnenstad. Met deze subsidie maken we samen met de pandeigenaren de stad steeds een beetje mooier”, aldus wethouder Yvonne van Delft (Cultuur en Erfgoed).

Maximumbedragen verhoogd
Het kleurherstel van voorgevels wordt aantrekkelijker voor eigenaren van historische gevels. Het subsidiebedrag voor dit onderdeel is verdubbeld naar maximaal 4000 euro. Dit was nodig vanwege de gestegen kosten voor kleurhistorisch onderzoek en schilderwerk. Tenslotte worden ook de maximumbedragen voor winkelpuiherstel en monumentale stoepen verhoogd.

Begeleiding en advies
Erfgoed Leiden en Omstreken verzorgt de begeleiding van de subsidieregeling. De gemeentelijke instelling geeft advies voor de restauratie, reconstructie of de nieuw aan te brengen historisch verantwoorde onderdelen. Daarnaast begeleiden kleuronderzoekers historisch onderzoek voor het schilderwerk van de gevel. Ook gevelreclame passend bij de historische gevel hoort daarbij.

Om voor subsidie in aanmerking te komen is de locatie in de stad wel relevant, namelijk binnen de singels of aan de Stationsweg.

De winkelpui aan de Prinsessekade 5 in Leiden vóór en na herstel.

Panden, stoepen en winkelpuien in oude stijl
Sinds 2009 investeren eigenaren en ondernemers in het herstel van het historisch aanzien van hun pand en daarmee in de uitstraling van de stad. Het winkelpuien- en kleurenproject heeft al veel moois opgeleverd. Met behulp van de gemeentelijke Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld (SHS) zijn al meer dan 450 panden, stoepen en winkelpuien teruggebracht in oude stijl, veelal met behoud van nog aanwezige oorspronkelijke onderdelen.

kaart