Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Hologrammen van archeologische vondsten

In ons archeologisch depot liggen duizenden vondsten uit Leiden en de omstreken. Met subsidie van de provincie Zuid-Holland gaan we straks, samen met vrijwilligers, 1000 vondsten driedimensionaal (3D) fotograferen en omzetten naar hologrammen. 

Meehelpen?
Wij zoeken vrijwilligers, die na de zomer 1000 archeologische vondsten, uit Leiden en de regio, willen fotograferen. Voordat u begint met 3D-fotograferen volgt u een cursus. Deze wordt gegeven door Tijdlab. Heeft u interesse in archeologie en houdt u van fotograferen? Dan ontmoeten wij u graag op zaterdag 19 juni. Verdere details volgen in augustus 2021 of zodra volgens de corona richtlijnen samenkomen in groepen weer mogelijk is.

Bent u verhinderd op 19 juni maar wilt u wel meehelpen? En woont u in de Leiden of in de omstreken? Dan kunt u voor meer informatie mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inspireren
De 3D-hologrammen zijn straks virtueel te zien in een mobiele vitrine: in het museum, op de markt, in de schoolklas of in de collegezaal. Met dit project willen we mensen activeren om hun geschiedenis zo dichtbij mogelijk te ontdekken en te beleven. Het verleden is een bron van inspiratie. Er valt zo veel te ontdekken in ons verleden. Vitrines met archeologische vondsten 'uit onze achtertuin' leveren hieraan een bijdrage. En het zelf fotograferen vergroot binding met de verhalen nog meer.

 Voorbeeld van hologram in mobiele vitrine. foto: Tijdlab

Archeologiedagen
De Nationale Archeologiedagen 2021 vinden plaats op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 juni. Op deze dagen kan iedereen kennis maken met archeologie door heel Nederland. Een mooie gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

Programma zaterdag 19 juni: Van 11.00 tot 15.00 uur laten archeologen van Erfgoed Leiden en Omstreken hologrammen zien van verschillende archeologische vondsten en vertellen het verhaal achter deze vondsten.  
Locatie: Boisotkade 2A in Leiden

kaart