Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Fototentoonstelling ‘De verdwenen stad’

De stad en het leven in Leiden verandert continu. In de Pieterskerk zijn vanaf 15 juni verrassende historische foto’s van Leiden te zien. De fototentoonstelling 'Leiden, de Verdwenen Stad' is een eerste samenwerking tussen de Stichting Pieterskerk Leiden en Erfgoed Leiden en Omstreken. Erfgoed Leiden selecteerde uit de collectie Jan Goedeljee foto’s van bijna onherkenbare plekken in de stad. De uitvergrote glasnegatieven van Goedeljee (1824-1905) zijn haarscherp en laten prachtige details zien van verdwenen locaties. Om een goed vergelijk te maken fotografeerde de Leidse fotograaf Claudia Claas dezelfde plekken in de stad zoals deze nu te zien zijn.

Fotograaf Jan Goedeljee was een pionier in de fotografie in Leiden. Hij leerde zichzelf de fijne kneepjes van het vak. Goedeljee maakte veel portretfoto’s en werd zelfs hoffotograaf van prins Alexander (1851-1884). Hij zou echter ook een groot deel van zijn professionele leven wijden aan stadsfotografie. Goedeljee legde een stad vast die in rap tempo verdween. Soms deed hij dat in opdracht van het stadsbestuur, bijvoorbeeld het vastleggen van de af te breken de stadspoorten, soms uit eigen beweging.

 Hooigracht voor afbraak foto: Jan Goedeljee

Goedeljee fotografeerde wat verdween in de stad. Hij legde bewust veranderingen in het stadsbeeld vast: 'We hebben foto's van de Hooigracht kort voor de afbraak van enkele panden en een foto van de nieuwe situatie. En het bijzondere is dat dat beeld inmiddels ook al weer verdwenen is', aldus Cor de Graaf.

Samenwerking
De tentoonstelling is een eerste samenwerking in deze vorm tussen de Stichting Pieterskerk Leiden en Erfgoed Leiden en Omstreken. Directeur-bestuurder Frieke Hurkmans: ‘Samenwerking met Erfgoed Leiden is een feest. Als het cultuurhistorisch kennis- en adviescentrum van Leiden en omgeving hebben zij een schat aan objecten en documenten. Wij wilden graag een fototentoonstelling presenteren en in overleg met adjunct-directeur van Erfgoed Leiden, Cor de Graaf, is een selectie gemaakt uit het glasnegatieven archief van Goedeljee. De passie die Cor heeft voor het archief liep synchroon met de passie die wij hebben voor ons 900 jaar oud Leids erfgoed. Het bleek een fantastische match.’

Stadswandelingen
Naast de fototentoonstelling in de Pieterskerk Leiden zijn er via de app Izi-travel twee stadswandelingen gemaakt die langs de door Goedeljee gefotografeerde verdwenen plekken lopen.

Openingstijden vanaf 15 juni 2021
Wethouder Yvonne van Delft opent de tentoonstelling ‘De verdwenen stad’ op maandag 14 juni 2021 om 17:30 uur. De tentoonstelling is de komende maanden te zien in de Pieterskerk Leiden.

De Pieterskerk Leiden is open van di t/m zo 11:00-20:00 uur, reserveren kan aan de deur.

kaart