Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Archeologie dienstverleningsovereenkomst met Gemeente Noordwijk

Wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk en Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken ondertekenden vrijdag 18 juni 2021 een dienstverleningsovereenkomst. In de overeenkomst is opgenomen dat Erfgoed Leiden en Omstreken aan de gemeente Noordwijk diensten verleent op het gebied van archeologie. Dit is een uitbreiding van de bestaande samenwerking op het gebied van erfgoed. Ook het archief van Noordwijk en Noordwijkerhout is ondergebracht bij Erfgoed Leiden.

Voorlichting en educatie
Erfgoed Leiden zal diensten verlenen aan de gemeente Noordwijk op het gebied van voorlichting en educatie over archeologie. Daarnaast ondersteunen wij de gemeente bij vergunningtrajecten en bij publieksgerichte activiteiten.

Advies over archeologie
Ook geeft Erfgoed Leiden advies aan de gemeente over archeologie. Dit gaat over advisering over de uitvoering van archeologisch onderzoek, dat volgens een vergunning verplicht is. Over het beoordelen van rapportages van een archeologisch onderzoek en over archeologische vondsten. Daarnaast ondersteunt Erfgoed Leiden de gemeente bij beleid over wijzigingen in de wet- en regelgeving over archeologie.

 Wethouder ter Hark kreeg van Ariela Netiv een t-shirt aangeboden met bedrukking van de archeologische waardekaart van de gemeente Noordwijk. Foto: Willem Krol

Archief Noordwijk
Sinds 2015 is het archief van Noordwijk in bewaring gegeven in Leiden en bevat de registers Burgerlijke Stand, gemeenteraads- en B&W-stukken, rekeningen, correspondentie, belastingkohieren en militieregisters. Naast overheidsarchieven beheert Erfgoed Leiden en Omstreken particuliere archieven. Dit zijn archieven van niet-overheidsinstellingen als kerken, verenigingen, stichtingen, bedrijven, personen en families etc.. Een onschatbare bron van informatie over de sociale en culturele aspecten van burgerlijk leven. Het archiefmateriaal is deels in te zien op www.erfgoedleiden.nl en voor zover het niet gedigitaliseerd is te raadplegen in de studiezaal aan de Boisotkade 2a in Leiden.

Samenwerking in de Leidse regio
Onze expertise zetten we in voor meerdere gemeenten en organisaties in de Leidse regio. Aan hen verlenen we diensten op het gebied van archieven, cultuurhistorie, monumenten, archeologie en educatie.

kaart