Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Stemmen uit de fabriek!

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en in Leiden komen de fabrieksarbeiders aan het woord. De binnenstad van Leiden stond tot zo’n 50 jaar geleden nog vol met fabrieken. Dat waren textielfabrieken, maar ook fabrieken voor conserven, zeep, snoep, meel en melk. Sommige fabrieken waren enorm, anderen zaten in een woonhuis.Tijdens een luisterwandeling langs 20, soms onherkenbare, locaties hoor je de stemmen van fabrieksarbeiders. Zij vertellen over het leven van toen. Ook is een expositie te zien bij Erfgoed Leiden over het werken in de fabrieken. En op 23 oktober brengen we deze arbeiders voor het voetlicht met een gevarieerd programma.

Programma
Werken in de Transvaalwijk
Felix Kram en Marjolijn Oosting, onderzoekers aan de Universiteit Leiden, vertellen over het leven in de Transvaalwijk. In hun lezing vertellen zij over de bedrijvigheid in deze bijzondere wijk. Veel Leidse meisjes werkten bijvoorbeeld in de suikerwerkfabriek van Pel aan de Morsweg. Ook laten zij zien dat er in de Transvaalwijk op economisch gebied veel meer gebeurde.

Muzikaal intermezzo: Philip Kleemans (12 jaar) leerling bij BplusC op vleugel
J.S. Bach - Prelude in C uit WTK I
E. Satie - Gymnopedie nr. 1

Hoe de fabrieken uit Leiden verdwenen
Cor Smit, stadshistoricus, neemt je mee met zijn verhaal over het werken in fabrieken in het hartje van Leiden. Zo waren veel Leidenaren gewend om naar hun werk bij de fabriek te lopen. En dopten buurtbewoners voor hun deur de bonen voor de conservenfabriek. Maar in de jaren ’60 en ’70 verdwenen de fabrieken in rap tempo uit de stad. Dat had een enorme impact op het leven van de Leidenaar.

Luisterwandeling ‘Stemmen uit de fabriek’
Na het binnenprogramma kunt u op eigen gelegenheid de luisterwandeling ‘Stemmen uit de fabriek’ lopen. Deze tour in de app izi.TRAVEL leidt u langs de plekken van bekende en minder bekende fabrieken in het centrum. U komt langs de conservenfabriek van Tieleman en Dros, de Meelfabriek en de Grofsmederij, maar ook langs de melkfabriek van Verberg en een tassenfabriek op de Hogewoerd. Tijdens uw wandeling luistert u naar de herinneringen van de fabrieksarbeiders. Het is natuurlijk ook mogelijk op een ander moment de wandeling te doen.

Tot zaterdag 23 oktober om 11 uur in bibliotheek BplusC in de Nieuwstraat #Leiden

Wanneer: zaterdag 23 oktober 2021 11.00 – 12.00/ 12.30 uur
Waar: BplusC, Nieuwstraat 4, Leiden
Aanmelden: graag een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

kaart