Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Open monumentendagen 11-12 september

Meer dan 30 Leidse monumentale panden openen hun deuren op zaterdag 11 en zondag 12 september. Bezoekers zijn van harte welkom om een blik te werpen achter de schermen. Naast een aantal bekende monumenten zitten de Open Monumentendagen ook dit jaar weer vol verrassingen.

Thema
Het thema tijdens deze Open Monumentendagen is Mijn monument is jouw monument en staat voor inclusie. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen in een van de 34 opengestelde monumenten en markante gebouwen. Een aantal monumenten die rolstoeltoegankelijk zijn, zijn opgenomen in een speciale route.

Ontdek je wijk: De Kooi
Op 11 en 12 september haal je bij de infostand van Erfgoed Leiden en Omstreken (Het Gebouw, Arubapad 2) een plattegrond. Ontdek daarmee met het hele gezin de bijzondere plekken in wijk De Kooi. Meedoen met een archeologieworkshop (ca. 30 minuten) kan ook. Plak gevonden scherven aan elkaar, bedenk met behulp van de vondsten een verhaal en kom meer te weten over het leven van de vroegere bewoners van de wijk. 


Woningen in Leidse wijk De Kooi.

Speciaal voor de kids
Ga op pad met de Kidsgids! Een interactieve speurtocht leidt je langs verschillende Leidse monumenten. De speurtocht begint op het plein bij de Pieterskerk en duurt ongeveer een uur. Of bouw je eigen favoriete Leidse gebouw in Lego bij een bouwwedstrijd voor kinderen van alle leeftijden. Kijk op www.stadinsteentjes.nl voor de locatie en meer informatie.

Fietstocht langs gebouwen van architect Buurman
Fiets op 11 september de Buurmanfietstocht en bewonder de iconische gebouwen van architect Bernard Buurman. Met deze fietstocht wordt ook de digitale kaart en website www.bernardbuurman.nl gelanceerd. 

Programma (let op: reserveren is verplicht)
Het programmaboekje is dit jaar verkrijgbaar in het gebouw van mboRijnland aan de Breestraat. Medewerkers van de Open Monumentendagen Leiden geven hier ook informatie over de monumenten, reserveringen en de activiteiten die er dit weekend zijn. 

In het programmaboekje en op de website van Open Monumentendag Leiden staan de openingstijden van de verschillende gebouwen. Let op: reserveer van te voren wel een tijdslot waarop je het monument wilt bezoeken! Dit kan door op de foto van het betreffende monument te klikken. 

 

kaart