Erfgoed Leiden en omstreken

Info

PS|theater online: de affaire Nanna

Een moordaanslag op een Leidse vrouw in 1944. Liefdesbrieven van een SS-er in haar politiedossier. Een vrouw die zich voordoet als Nanna en aanpapt met de Duitsers. Schoonfamilie actief in het Leidse verzet. Met deze ingrediënten dook PS|theater in de affaire Nanna. Op zoek naar de waarheid.

Wij vertellen het verhaal. En ja, het zou mooi zijn als we daarbij dichter bij de waarheid komen.”

Op woensdagavond 22 maart 1944 wordt Maria Arnoldus, alias Nanna, neergeschoten op de drempel van haar huis. De kogel doorboort haar wang en ketst af op haar kies. Maria overleeft de aanslag, maar de dader wordt nooit gevonden. Wat er wel gevonden wordt, is een papiertje met de tekst ‘Loon voor laf verraad’ en een stapel liefdesbrieven van een SS’er. Opmerkelijk, aangezien Maria getrouwd is met een Dubbeldeman: de grootste verzetsfamilie van Leiden. Was Maria een moffenmeid of verzetsheldin?

 
Liefdesbrief van Engel Schuur aan Nanna (Maria Arnoldus-Dubbeldeman)

75 jaar later gaan theatermakers Oukje den Hollander en Tijs Huys van stadsgezelschap PS|theater op zoek naar de waarheid. Maar hoe dichter ze bij die waarheid komen, hoe meer zij verstrikt raken in een web van fabels en feiten, roddels en raadsels, theatrale interpretaties en technische rapportages. Is de waarheid 75 jaar later nog te achterhalen?

Tickets bestellen voor de livestream via de website van PS|theater

Locatie: online!

Data en tijden:
Vrijdag 17 december (vervallen)
Zaterdag 18 december 20.00 uur
Zondag 19 december 20.00 uur (aangepaste tijd)

UPDATE 30 november ivm de recente corona maatregelen zijn de voorstellingen omgezet naar een online voorstelling via livestream. Heeft u een kaartjes gekocht dan ontvangt u binnenkort een bericht van PS|theater.

De affaire Nanna wordt gemaakt door stadsgezelschap PS|theater, in samenwerking met Erfgoed Leiden e.o. In 2020 werden de politie archieven uit 1944 rondom de aanslag op Maria openbaar toegankelijk. Al snel waren de theatermakers en archivarissen het er over eens: dit verhaal moest verder onderzocht worden. De affaire Nanna is onderdeel van Dossier 071: de digitalisering van de politiearchieven uit 1940 t/m 1945 van Leiden en Katwijk.

Tekst en regie: Pepijn Smit 
Tekst en spel: Oukje den Hollander en Tijs Huys 
Dramaturgie: Erica Smits 

Vormgeving: José Warmerdam- van Beek
Met dank aan: Mondriaan Fonds, Cor de Graaf, team PS|theater en Erfgoed Leiden e.o.

 

kaart