Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Samen werken aan een nieuwe toegang tot het erfgoed van Leiden eo

Na een aanbestedingsprocedure gaan Studio Groen+Schild en VDNDP samen met Erfgoed Leiden en Omstreken aan de slag om een nieuwe toegang tot het erfgoed van Leiden en omstreken te ontwerpen. De opdracht is het interieur van het gebouw aan de Boisotkade 2 in Leiden aan te passen. Zodat het pand uitnodigt om meer te ontdekken in het verleden.

Nieuw wordt een tentoonstellingsruimte, een zgn. schatkamer, moderne werkplekken voor medewerkers en vrijwilligers én meer ruimte voor educatie. Daarnaast is het verduurzamen en optimaliseren van het klimaat in de verschillende panden een belangrijk onderdeel van de opdracht, dat in een bouwteam wordt uitgewerkt. De gehele renovatie is naar verwachting medio 2023 gereed.

Erfgoed Leiden gaat een deel van het depot openstellen voor het publiek en wij gaan met hen onderzoeken hoe we die nieuwe schatkamer kunnen vormgeven’, aldus Ellen Schild van Studio Groen+Schild.
Het doel van de verbouwing is dat het gebouw de bezoeker uitnodigt en uitdaagt tot een ontdekkingstocht naar al het erfgoed dat hier gehuisvest is: van historische verhalen tot eeuwenoude vondsten. Maar ook een prettige werkomgeving en ruimte voor het krijgen van advies en het doen van onderzoek.
'Wij zien in Studio Groen+Schild en VDNDP een meedenkende samenwerkingspartner met ervaring in complexe herinrichtingstrajecten’
, aldus Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Ondertekening door Marc Wools van VDNVP  op 3 december 2021

Huidige huisvesting en ontwikkelingen
Het gebouw van Erfgoed Leiden bestaat uit een complex van diverse (monumentale) panden uit de 19e eeuw en een gedeelte nieuwbouw uit 1995. In die tijd alleen nog ingericht als een archief met een aantal studieplekken. In 2013 volgde een uitbreiding met de diensten Monumentenzorg en Archeologie. Het startpunt om integraal te gaan werken. Ook zijn educatie-activiteiten steeds belangrijker en levert Erfgoed Leiden steeds meer diensten aan de regiogemeenten. De groei van de organisatie is nog niet voltooid.

Toekomst
De vele onderzoekers, de actieve vrijwilligers, de eigenaren van woningen met verbouwplannen, jonge scholieren, studenten vragen om een efficiëntere indeling en multifunctioneel gebruik van de diverse ruimten. Zodat het pand aan de Boisotkade een uitnodigende toegang is voor het erfgoed van Leiden en omstreken.

Studio Groen+Schild en VDNDP
Studio Groen+Schild is een bureau voor architectuur en interieurarchitectuur. De ontwerpers zijn gespecialiseerd in het transformeren van bestaande gebouwen en hechten veel waarde aan erfgoed. Daarnaast zijn zij specialisten in de beleving van de ruimte en ontwerpen zij omgevingen waar mensen zich mee verbonden voelen.

Studio Groen+Schild is voor dit project een samenwerking aangegaan met VDNDP. VDNDP biedt in alle fases van het project ondersteuning in de vorm van ontwerpmanagement en technische ontwerpuitwerking.

 Ondertekening door Studio Groen+Schild, VDNDP en Erfgoed Leiden en Omstreken.

Foto in banner: Ilse Koreman projectleider bij Erfgoed Leiden, Ellen Schild van Studio Groen+Schild, Marc Wools van VDNDP, Ike Ruiter en Ariela Netiv van Erfgoed Leiden en Omstreken

kaart