Erfgoed Leiden en omstreken

Info

2 juli: Het Ontstaan van Holland

Kom meer te weten over het ontstaan van het graafschap Holland tijdens de Holland dag op zaterdag 2 juli. Met een symposium vol lezingen en allerlei tussentijdse activiteiten, belooft het een interessante dag te worden. Erfgoed Leiden draagt een eigen steentje bij.

Lezing over geschiedenis Leidse Burcht
Zo geeft bouwhistoricus Edwin Orsel tijdens het symposium Het ontstaan van Holland - Nieuwe vergezichten op een oud verhaal een lezing over de geschiedenis van de Leidse Burcht. Hij presenteert bevindingen uit bouwhistorische onderzoeken uit 2010 en 2019, die verricht zijn naar de ringmuur. Deze onderzoeken leverden nieuwe inzichten op over de datering, historie en functie van de Burcht. Wist je bijvoorbeeld dat de bouw van de ringmuur in de late 13e eeuw mogelijk te koppelen is aan Floris V? Let op: aanmelden voor het symposium kan tot uiterlijk 24 juni. 

Erfgoedstudenten presenteren publieksproduct
Als onderdeel van de buitenprogrammering presenteren erfgoedstudenten van de Reinwardt Academie in Amsterdam de speurtocht die ze speciaal voor Erfgoed Leiden ontwikkelden.De speurtocht neemt je mee door het oudste stukje van Leiden, waarbij ouders en kinderen meer leren over de middeleeuwse grafelijke hof ten tijde van Floris V. De studenten presenteren hun speurtocht vóór het Gravensteen in Leiden, waar de graaf van Holland binnen Leiden ooit zijn residentie had - dit is een buitenevenement, dus aanmelden is niet nodig.

- - -

Holland Dag
De stichting Ontstaan van Holland organiseert de Holland Dag in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Het doel van de Holland Dag is het bevorderen van kennis, inzichten en bewustwording bij een breed publiek omtrent de vorming van het graafschap Holland tussen 900 en 1300. Meer informatie over het complete programma lees je hier. 

opavontuur groot kopie

kaart