Erfgoed Leiden en omstreken

Info

8 oktober: Buskruit en vuurwerk in de Leidse stadsgeschiedenis

Op de Leidse Steenschuur ontplofte op 12 januari 1807 een vrachtschip met buskruit. Het was de eerste nationale ramp in Nederland. Er vielen doden en gewonden en het land was in rep en roer. Toch is dit niet het enige historische verhaal dat Leiden kent als het aankomt op buskruit. Op zaterdag 8 oktober duiken BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken tijdens de Maand van de Geschiedenis in de explosieve geschiedenis van Leiden. 

Leiden was jarenlang ook het centrum van vuurwerkproductie in Nederland door de vuurwerkfabriek KAT. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd KAT marktleider in Nederland op het gebied van siervuurwerk en was de fabriek onder meer verantwoordelijk voor grote vuurwerkshows. Door stadsuitbreiding groeiden Leiden en de fabriek naar elkaar toe. Bewoners zagen weinig gevaar in de aanwezigheid van KAT tot de vuurwerkramp in Enschede in 2000.

Programma:
Flitscollege Leidse Buskruitramp
Historica Arti Ponsen neemt het publiek mee in de geschiedenis van de Leidse buskruitramp en vertelt tijdens een flitscollege hoe relieken en herinneringen aan deze ramp van generatie op generatie zijn doorgegeven in Leidse families. Na het flitscollege van Arti Ponsen praten we met haar na over haar onderzoek.

Vuurwerkramp in Enschede
Lieselotte van de Ven van Erfgoed Leiden en Omstreken schuift ook aan. Zij groeide op in Enschede en maakte op jonge leeftijd de vuurwerkramp op 13 mei 2000 mee. Lieselotte en Arti bespreken welke overeenkomsten er zijn tussen deze twee nationale rampen.

Vuurwerkfabriek KAT
Archeoloog en journalist Ruurd Kok bezocht het voormalige terrein van de vuurwerkfabriek en -opslag in Groenoord en deed daar onderzoek. Hij vertelt daarover en na afloop is er ruimte voor vragen aan Ruurd én vragen aan het (Leidse) publiek. Heeft u nog herinneringen aan KAT of aan de spectaculaire vuurwerkshows tijdens het Leidens Ontzet, die door KAT werden gemaakt? Kom zaterdag 8 oktober naar de bibliotheek aan de Nieuwstraat.

Heeft u bij Kat gewerkt en wilt u uw ervaringen delen, dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Muziek:
Wicher Nijhof - slagwerk
Wicher is leerling van BplusC docent Andreas Carree.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 8 - okt 2022
Tijdstip: 11:00 — 12:15
Locatie: Nieuwstraat 4,2312 KB Leiden
Kosten: Toegang gratis



Leiden European City of Science 2022
Deze activiteit is onderdeel van Leiden European City of Science 2022: een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Voor alle activiteiten www.leiden2022.nl

Foto in banner is samengesteld uit de volgende foto's:

- A. Schelfhout, tekening van de ontploffing van het kruitschip op 12 januari 1807, uit de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken.
- Haren Noman, Theo van / Anefo, Reportage: Vuurwerkfabriek Leiden, 1946-01-22, uit de collectie van het Nationaal Archief.
- Bartflikweert, Ramp Enschede, mei 2000.

 

kaart