Erfgoed Leiden en omstreken

Info

200.000 namen van getuigen online

De personendatabase op onze website bevat meer dan 7 miljoen namen. Bij sommige akten uit de periode 1575 tot 1811 waren namen ‘verstopt’ in een opmerkingenveld. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de trouwakten. Vroeger had de database namelijk wel aparte velden voor de namen van de bruid en de bruidegom, maar niet voor de namen van de getuigen. Nu staan ook de namen van de getuigen overzichtelijk in de personendatabase. Dit is goed nieuws voor stamboomonderzoek.

Gegevens van de getuigen bij een huwelijk vertellen meer over de relatie die mensen met elkaar hadden. Een getuige kies je namelijk niet zomaar. Het kan de buurman, de hospita, huiseigenaar, baas of voogd zijn, maar natuurlijk ook een familielid. Soms is deze informatie net het ontbrekende stukje in de stamboom.

Getuigen nu online zichtbaar
Het was een enorme klus om de gegevens uit een opmerkingenveld om te vormen, zodat alles netjes uitgesplitst in aparte velden staat. Namelijk op voornaam, patroniem, tussenvoegsel en achternaam. Het betekent een grote verbetering in de gebruiksvriendelijkheid van de personendatabase. Het onderstaande voorbeeld maakt dat duidelijk.

Als we voorheen zochten op ‘Walry Marchy’, een unieke schrijfwijze voor deze naam in onze database, kregen we het volgende te zien:



Het systeem geeft vier resultaten: Jan Prusee, Mary Marchand, Etjene Rokeyn en Maertgen van den Berge. Zij komen alle vier voor in een trouwakte uit 1647. ‘Walry’ en ‘Marchy’ zien we nergens staan. Toch beweert het systeem dat deze trouwakte relevant is voor de zoekopdracht. De verklaring is dat het zoeksysteem niet alleen door de velden voornaam, patroniem, tussenvoegsel en achternaam heen zoekt. Ook informatie uit opmerkingenvelden wordt meegenomen in de zoekopdracht. Als we doorklikken op de regel naar alle beschikbare gegevens over de trouwakte, kregen we voorheen het volgende te zien:



Onder ‘Bijzonderheden’ lezen we dat Walry Marchy aanwezig was als getuige van de bruidegom. Zijn naam staat in een doorlopende tekst en niet opgesplitst in de velden voornaam, patroniem, tussenvoegsel en achternaam. Het systeem weet daardoor niet dat het om een naam gaat en kan Walry dus ook niet als persoon tonen in de resultatenlijst. Hierdoor is hij moeilijk te vinden.

Getuigen staan nu ook in naamvelden
Nadat we in de achterkant van het systeem de gegevens van het opmerkingenveld naar de namenvelden verplaatst hebben, krijgen we nu het volgende te zien als we zoeken op ‘Walry Marchy’:

We krijgen één resultaat en het is duidelijk waarom het systeem ons dit resultaat toont. Als we nu doorklikken op de regel naar de akte, zien we dat Walry onder het kopje ‘getuige’ wordt weergegeven en niet langer in een doorlopende tekst onder ‘Bijzonderheden’. 



Zelf aan de slag
Al meer dan 200.000 getuigen zijn op dezelfde manier als Walry toegevoegd aan de database. We werken nog aan enkele tienduizenden trouwakten waarin ook getuigen ‘verstopt’ zitten, dus het aantal zal nog verder oplopen. Nu al maken onderzoekers dankbaar gebruik van de nieuwe onderzoeksmogelijkheden die de getuigen bieden.

Ontdek het zelf in de personendatabase.

kaart