Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Historische woning en een hoge energierekening?

Van de vloer tot het dak! Van gordijnen tot damp-remmende folie. Verschillende isolatiemethoden voor een comfortabel binnenklimaat zijn te zien in de ‘reizende’ expositie van het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze expositie over het verduurzamen van historische woningen en monumenten is van donderdag 2 februari t/m maandag 20 februari gratis te bezichtigen in de foyer van het Stadhuis in Leiden. Ook geven adviseurs van Erfgoed Leiden en Omstreken tips en informatie tijdens inloopspreekuren en lezingen.

Met eenvoudige maatregelen valt al veel energie te besparen. Een goed ingeregelde CV bijvoorbeeld, ledverlichting, of dikke gordijnen. Maar het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan vaak meer dan gedacht, zolang er geen vochtproblemen ontstaan door condensatie. En bij monumenten rekening wordt gehouden met de cultuurhistorische waarde. 

Isolatie mogelijkheden en inloopspreekuren
In de expositie is te zien wat er kan en hoe het in zijn werk gaat. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. Eigenaren van historische panden krijgen tijdens het bezoek aan de expo handvatten aangereikt voor het verduurzamen van hun woning. Tijdens inloopspreekuren zijn adviseurs van Erfgoed Leiden en Omstreken aanwezig om hun specifieke vragen te beantwoorden en advies te geven voor het verduurzamen en het verlagen van de energierekening.

 Model van vloerisolatie te zien in expositie in het stadhuis van Leiden.
Inloopspreekuren van 3 februari t/m 20 februari

Adviseurs van Erfgoed Leiden en Omstreken zijn aanwezig in de foyer van het Stadhuis voor advies en tips op maandag van 16 tot 17 uur, op woensdag van 10 tot 11 uur en op vrijdag van 10 tot 11 uur.

NIEUW: inloopspreekuur maandag van 16-17 uur
De inloopspreekuren zijn goed bezocht, daarom gaan wij vier weken langer door op maandag! De experts van Erfgoed Leiden zitten klaar voor uw vragen over isoleren van historische woningen & voor algemene vragen over nieuwe vergunningsaanvragen mbt monumenten.  Dus graag zien wij u op maandag 20 februari, 27 februari, 6 maart, 13 maart of 20 maart in de foyer van het Stadhuis. 

Informatieve lezingen
Ook zijn er drie avonden waar de experts van Erfgoed Leiden en Omstreken eigenaren van historische woningen en gebouwen informeren over specifieke thema’s voor het omlaag brengen van de energierekening.

Donderdag 9 februari van 19.30 -21.00 uur:
Wat kan jezelf doen? Isoleren in 10 stappen

Maandag 13 februari van 19.30-21.00 uur:
Isoleren van een historische woning. Hoe voorkom je vochtproblemen door condensatie? Hoor de aandachtspunten en leer meer over bouwfysica.

Donderdag 16 februari van 19.30-21.00 uur: Informatie over zonnepanelen en warmtepompen 

Locatie Foyer in Stadhuis, Stadhuisplein 1, Leiden
Aanmelden voor de lezingen kan per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit is niet noodzakelijk, maar wordt wel gewaardeerd door de sprekers.

Openingstijden expositie
De expositie is te zien van maandag t/m vrijdag 09.00 tot 17.00 uur in de foyer van het Stadhuis, Stadhuisplein 1 in Leiden.


Op de Groene Menukaart vindt u isolatietips specifiek voor Leiden.

Geen tijd op de expo te bezoeken en zelf thuis aan de gang gaan?
Op de Groene Menukaart voor Leiden vinden eigenaren van historische woningen en monumenten informatie over de duurzaamheidsmaatregelen die passen bij hun pand. Ook het invullen van de zelfscan geeft al meer handvatten met handige informatie. Of lees meer over verduurzamen en advies op www.erfgoedleiden.nl/duurzaam

 

Update 16 februari 2023

 

 

Foto in banner: Expositie in bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. foto: Dirk Verwoerd

kaart