Erfgoed Leiden en omstreken

Info

15 april: Historische Trekvaartdag

Laat je gratis meevoeren door het verhaal over de trekvaarten, de intercity van de zeventiende eeuw. Op zaterdag 15 april is de Historische Trekvaartdag en opent Erfgoed Leiden en Omstreken zijn depot voor iedereen. Van 11.00 tot 16.00 uur hoor én zie je meer over de routes, de dienstregeling, de financiering, over de paarden en jagers en verhalen van internationale passagiers. Kortom, hoe werkte deze varende intercity in de 17de en 18de eeuw!

Programma:

zaterdag 15 april van 11.00 uur tot 16.00 uur

Ontvangst in de studiezaal voor het bestuderen van de stukken en tips om te speuren in het online archief. En daarna een gratis rondleiding door historici van Erfgoed Leiden in het depot. Letop: normaal gesproken zijn deze depots niet open voor publiek!

Rondleidingen:  gehele dag doorlopend, gratis 
Duur: 15 minuten

Start:  eerste rondleiding start om 11 uur en de laatste rondleiding om 15.30 uur. 

Aanmelden: niet nodig
Locatie: Boisotkade 2a in Leiden

Duizenden passagiers
Dagelijks vervoerden trekschuiten volgens een vaste dienstregeling duizenden passagiers tussen de Hollandse steden. Om hun economie te versterken en bereikbaarheid te vergroten investeerden steden als Leiden, Den Haag, Delft, Gouda, Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en andere fors in de aanleg van vaarten en het inrichten van de benodigde infrastructuur.

Jaagpaden, wachthuisjes en tolpoorten
Niet alleen de trekvaart, rivier of waterweg was van belang. Ook verstevigde jaagpaden, bruggetjes, rolpalen, tolpoorten en wachthuisjes behoren tot de ‘trekschuit’infrastructuur. Lange tijd was een reis per trekschuit een must voor buitenlandse reizigers, nergens anders was openbaar vervoer zo goed georganiseerd.

De schuiten werden door paarden getrokken met een jager(tje) als ruiter. Soms werd de schuit ook door sterke jongens en meisjes getrokken. Met een band om hun bovenlichaam trokken zij de schuiten vooruit over de jaagpaden.


Opname gemaakt op 19 november 1929. Links is zichtbaar een jaagpaal of rolpaal, gebruikt om bij de oude trekschuit een bocht te kunnen nemen. Glasnegatief van W.J.Kret PV_GN000089

Het archief van de penningsmeester van de trekvaarten (1636-1889)
Een bron vol waardevolle informatie over het functioneren van het vervoer over water is het archief van de Penningmeesters van de Trekvaarten en Jaagpaden naar Delft, Haarlem en Utrecht uit 1636-1889.  Zaterdag 15 april laten onze historici u hier van alles uit zien.
Of kijk alvast in onze beeldbank - een bron met prachtige tekeningen, routekaarten en foto’s.

Het uitgebreide programma op 15 april in Leiden, Leidschendam en Den Haag op www.historischetrekvaart.nl

In samenwerking met …
De Historische Trekvaartdag wordt georganiseerd in samenwerking, en op verzoek van, de Provincie Zuid-Holland en erfgoedpartners uit Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag. Ook de Vereniging Regio Water is nauw betrokken. Al deze organisaties organiseren activiteiten op zaterdag 15 april langs de Vliet tussen Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag.

Aquarel in header: J. Timmermans  Gezicht op de Trekvliet met rechts de huidige Rijn en Schiekade, Leiden, 1758

kaart