Erfgoed Leiden en omstreken

Info

17 en 18 juni: Kom kijken naar archeologische vondsten Haarlemmerstraat

Weet je het nog? De grote archeologische opgraving onder het Haarlemmerstraatblok waar nu de ZARA is gevestigd. Hoor tijdens de archeologiedagen meer over de opgravingsresultaten. De vondsten zijn te mooi om niet te laten zien: leren schoenen, een ruiterspoor, zilveren gespjes en insignes en een bijzonder gave uilenbeker. Na een flitslezing zie je de vondsten in het echt in het depot van Erfgoed Leiden en Omstreken. Meld je aan voor één van de flitslezingen op zaterdag 17 juni of zondag 18 juni. Ook vertellen we bijzonder nieuws over het ontstaan van Leiden.

Inschrijven
Op zaterdag en zondag informeren archeologen je over de bijzondere vondsten in kleine groepen. De flitslezing start op het hele uur. De eerste is om 11 uur en de laatste om 15 uur.  Aanmelden is verplicht en inschrijven kan via deze link . NB maximaal 30 personen per uur en graag per persoon inschrijven.

Locatie: Boisotkade 2a Leiden

Het ontstaan van Leiden
Wanneer Leiden precies ontstaan is, is op basis van het kleine aantal historische bronnen lastig te zeggen. De oudste vermelding is te vinden in de eigendomslijst van de Sint-Maartenskerk (uit ca. 850). Hierin staan drie locaties met de naam Leython. Archeologische vondsten uit die tijd zijn echter schaars. Maar nu weten we meer over het ontstaan van de eerste woonkern en hoe deze uitgroeide tot de middeleeuwse stad Leiden.

Sieraden, rode kleding, schoenen
Er zijn prachtig vondsten gedaan. Ook zijn de vondsten verrassend goed bewaard gebleven. Archeologen van IDDS Archeologie en Erfgoed Leiden en Omstreken zullen je er alles over vertellen.

Archeologische opgraving in 2018-2019
In opdracht van DELA Vastgoed heeft archeologisch onderzoeksbureau IDDS Archeologie van 17 september 2018 tot en met 23 april 2019 een opgraving uitgevoerd aan de Haarlemmerstraat 101-111 en Stille Rijn 8-9 in Leiden. De aanleiding voor dit onderzoek was de herinrichting binnen het plangebied, bestaande uit volledige sloop en nieuwbouw van een nieuw winkelblok.

Nationale archeologiedagen
De Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. Op deze dagen kan iedereen kennis maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Meer activiteiten vind je via het programma van de Nationale archeologiedagen.

 

kaart