Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Open Monumentendagen 2023

In het weekend van 9 en 10 september gaan de Open Monumentendagen Leiden weer van start. Het thema is Levend Erfgoed. Leiden is rijk aan tradities, feesten en verenigingen. In totaal openen 32 prachtige panden de deuren. Het volledige programma staat nu online

update 4 september 2023

LEZING | De cipierster 
Susan Suèr van Erfgoed Leiden en Omstreken geeft drie keer een korte lezing over het dagelijks leven in het Gravensteen. Ze vertelt over Maria Nispen, die rond 1700 het Gravensteen bestierde. Het verhaal van de 'De Cipierster' houdt ze levend door er een roman over te schrijven. Ze neemt je mee in een stukje van haar onderzoek.

Locatie: Het Gravensteen, Pieterskerkhof 6 (De vierschaar, 1e verdieping)
Datum en tijd: zondag 10 september om 12, 14 en 16.00 uur
Toegang: gratis, maar wel aanmelden. Er is max. plek voor 30 personen per lezing, vol = vol.

OMD 2023 cipiersterMaria van Nispen, de cipierster van het Gravensteen in Leiden. Collectie Rijksmuseum Amsterdam. 

HISTORISCHE FILM | Het Leidse verenigingsleven
Levend erfgoed komt ook naar voren in het thema verenigingsleven, zoals via de speeltuinverenigingen die uniek zijn voor Leiden, Ars Aemula en het Kegelhuis van Sociëteit Amicitia. Sigrun Brouwer van Erfgoed Leiden en Omstreken maakte een compilatie van filmmateriaal over het Leidse verenigingsleven. 

Locatie: de centrale hal van Het Stadhuis, Stadhuisplein 1
Datum en tijd: zaterdag 9 en zondag 10 september, doorlopend
Toegang: gratis

TIP! Ga aanvullend mee op fietstocht met stadshistoricus Cor Smit en ontdek hoe het Leids verenigingsleven georganiseerd was. Klik hier voor meer informatie.

PARELTJES | Monumenten voor en na restauratie
Kom kijken naar monumenten voor en na restauratie, maar ook naar monumenten die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. De pareltjes dit jaar zijn bijvoorbeeld de kapel van het Barbaragasthuis, een voormalig koetshuis aan de Nonnensteeg, Scheepswerf Stallinga en het pand Oude Singel 118b. In pand Hogewoerd 132 besteden we aandacht aan vijftig jaar Diogenes. Een stichting die zijn sporen verdient in het redden en documenteren van monumenten.

OMD 2023 Oude Singel 118 S.de JongOude Singel 118b in Leiden. Foto: © S. de Jong.

WANDELROUTE | Slavernijverleden
Ondanks dat Leiden in het verleden geen enorme handelsstad was, zijn er nog wel sporen te vinden die getuigen van het slavernijverleden van haar bewoners. Ga mee met Mapping Slavery Leiden langs sporen van het slavernijverleden in Leiden.

Locatie: de wandelroute vertrekt vanaf het Stadhuisplein
Tijd: zaterdag om 12.30 uur en op zondag om 13.00 en 15.00 uur
Duur: max. 1,5 uur 
Aanmelden: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je in het weekend van 9 en 10 september aan bij de infobalie in het Stadhuis. Er is plek voor max. 15 personen, vol = vol.

FIETSROUTE | Tweede Wereldoorlog
Schrijver en archeoloog Ruurd Kok maakte een fietsroute langs vijftien locaties die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Locatie: start bij het Leidse stadhuis
Duur: de route is in totaal ruim 15 kilometer en kan het gehele jaar gefietst worden
Route: zie website en het programmaboekje

OMD 2023 WO2Bombardement op het stationskwartier op 11 december 1944. Jansen, Erven Balthus (Balt) Bartholomeus Marie. Foto van Erfgoed Leiden en Omstreken (PV_NEG20190040).

KINDERPROGRAMMERING | Speuren door Leiden
Zoals elk jaar ontvangen alle Leidse schoolkinderen van de groepen 5 tot en met 8 begin september de gratis KidsGids met een monumenten speurroute door de stad. De speurroute kan het gehele jaar door gelopen worden, dus leuk om te bewaren! Bekijk hier alle kids activiteiten. 

Programmaboekje en verdere informatie
Het programmaboekje (Nederlands en Engels) en de KidsGids zijn af te halen bij Erfgoed Leiden en verschillende locaties in de stad zoals de VVV en diverse boekhandels en musea. Meer informatie over het volledige programma is te vinden op de vernieuwde website www.omdleiden.nl.

Foto: Het Gravensteen © S. de Jong

OMD 2023 campagnebeeld

kaart