Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Plaatsing afvalcontainers legt oudste lagen van Leiden bloot

In 2015 begon Leiden met het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in de historische binnenstad. De graafwerkzaamheden waren voor de archeologen van RAAP Archeologie een uitzonderlijke kans om tot grote diepte informatie te verzamelen. Daarmee brachten ze de vroegste stadsvorming in kaart. Dat is belangrijk, want kennis over het ontstaan en de groei van Leiden is schaars. Door voortdurend archeologisch onderzoek vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar. 

Nieuwe inzichten
De archeologen van RAAP Archeologie deden op maar liefst 25 locaties in de binnenstad onderzoek. Alhoewel er daar al honderden archeologische waarnemingen zijn gedaan, zijn de meeste onderzoeken vrij ondiep. Informatie over het landschap waarin Leiden is ontstaan is nog altijd fragmentarisch. Daarnaast ontbreekt het bij de oudere opgravingen vaak aan exacte dateringen van de oudste bewoningslagen. De plaatsing van de ondergrondse containers was een uitzonderlijke kans om, op meerdere plaatsen in het oudste deel van de stad, tot grote diepte informatie te verzamelen. Hierdoor weten we meer over de natuurlijke ondergrond en de vroegste bewoningslagen van de stad.

Het ontstaan van Leiden
Wanneer Leiden precies is ontstaan, is op basis van het kleine aantal historische bronnen lastig te zeggen. De oudste vermelding is te vinden in de eigendomslijst van de Sint-Maartenskerk (uit ca. 850). Hierin staan drie locaties met de naam Leython. Archeologische vondsten uit die tijd zijn schaars. Maar nu weten we meer over het ontstaan van de eerste woonkern en hoe deze uitgroeide tot de middeleeuwse stad Leiden.

Nieuwe inzichten
Dankzij dit project is er veel stof tot discussie en kennisuitwisseling over het begin van Leiden ontstaan. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe inzichten over hoe het landschap er uit op dat moment uitzag. Of over dateringen van de oudste ontginningen in het hart van de stad, en nieuwe informatie over de ontwikkeling van de oudste delen van Leiden.

Het onderzoeksrapport
Wil je meer informatie? We nemen je graag mee in wat er is ontdekt. Na jaren van analyse van vondsten en grondmonsters is het onderzoeksrapport klaar. Download het hier.

Eerdere opgraving in de Haarlemmerstraat
Eerder werden er bij een grote opgraving onder het Haarlemmerstraatblok al resten uit 1000 na Chr. gevonden. De archeologen vonden tussen het afval onder andere leren schoenen, een ruiterspoor, rode stukken stof, zilveren gespjes, insignes en een bijzonder gave uilenbeker. Meer lezen >

kaart