Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Nieuwe software Bitstop helpt bij veiligstellen digitaal erfgoed

Digitale archieven bewaren we in ons e-depot, een digitale bewaarplaats. Want net zoals fysieke archieven moeten ook digitale archieven toegankelijk zijn. Daarvoor moet het archiefmateriaal goed voorbereid worden. Vanaf november gaat Erfgoed Leiden en Omstreken hiervoor gebruik maken van een nieuwe applicatie: Bitstop.

Bitstop werd ontwikkeld door Van Kaliber Software en door middel van input uit de archiefsector. Het is innovatieve software die archiefvormers en archiefbeheerders ondersteunt bij het duurzaam en gestructureerd voorbereiden van digitale archieven. Dit gebeurt door onder andere technische en inhoudelijke controles. Bitstop, belooft een cruciale bijdrage te leveren aan het veiligstellen en behouden van waardevol digitaal erfgoed. De keuze voor Bitstop laat zien dat Erfgoed Leiden zich voortdurend inzet voor het veiligstellen en toegankelijk maken van waardevol digitaal erfgoed voor toekomstige generaties.

Bitstop helpt bij het beter uitvoeren van wettelijke taken
Erfgoed Leiden speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelproces van Bitstop. Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken en gemeentearchivaris Cor de Graaf, benadrukken de waarde van Bitstop: "Wij juichen het lanceren van Bitstop toe als een belangrijke stap voorwaarts in het veiligstellen van digitale archieven voor de toekomst. Archiefinstellingen en gemeenten kunnen hun wettelijke taken nu veel beter uitvoeren."

Marita Langerak, Van Kaliber Software: "Wij zijn er trots op dat Erfgoed Leiden en Omstreken voor Bitstop kiest als hun pre-ingest software.” Carlo Huigen, ook Van Kaliber Software, voegt toe: "Bitstop biedt een hoogwaardige, gebruiksvriendelijke oplossing waarmee overheidsorganisaties digitale duurzaamheid op een geavanceerde en intuïtieve manier kunnen aanpakken."

kaart