Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Openbaarheidsdag 2024

Elk jaar worden nieuwe archiefstukken openbaar. Dat zijn stukken die nog niet eerder te zien waren. Of enkel onder bepaalde voorwaarden. De termijnen die hiervoor gelden verschillen. De afgelopen jaren was er met Openbaarheidsdag vooral aandacht voor de politiearchieven. Die hebben een openbaarheidstermijn van 75 jaar. De laatste jaren kwam veel informatie beschikbaar over de Tweede Wereldoorlog. Maar er is nog veel meer...

Wil je weten welke stukken er openbaar zijn gekomen? Klik dan hier voor de hele lijst. Je kunt de archiefstukken via deze website aanvragen en op onze studiezaal inzien.

Openbaarheidsdag in het kort
De meest gebruikte reden waarom bepaalde archiefstukken niet openbaar zijn, heeft te maken met de persoonlijke levenssfeer. In de volksmond: privacy. In sommige gevallen kunnen mensen genoemd zijn zonder iets met de zaak zelf te maken te hebben, maar het kan mensen ook beschadigen.

Voor het openbaar maken van gemeentelijke en overheidsarchieven gelden wettelijke regels en termijnen. De langste termijn is 100 jaar voor geboorteakten. Dat staat ook in het Burgerlijk Wetboek. Genealogen kennen ook periodes van 75 jaar voor huwelijken en 50 jaar voor overlijdensakten. Als iets op grond van artikel 15 van de Archiefwet niet openbaar is wegens privacy, dan is dat maximaal 75 jaar. Die termijn geldt bijvoorbeeld dus voor de politiearchieven.

Openbaar in 2024
Op donderdag 11 januari organiseerden Erfgoed Leiden en Omstreken samen met Erfgoedcafé Leiden en BplusC Openbaarheidsdag 2024. Bibliothecaris Ingrid Pot las voor uit het politiestrandboek van Katwijk en gemeentearchivaris Cor de Graaf nam ons onder andere mee naar 20 jaar geleden. Het jaar waarin Henri Lenferink middels een referendum is gekozen als burgemeester van Leiden. Een actueel onderwerp omdat dit jaar Leiden een nieuwe burgemeester krijgt. Meer weten? Alle openbaar gemaakte stukken vind je in dit overzicht.

openbaarheidsdag2024_intekst.jpgEen schelpenvisser met zijn paard en wagen tussen de in het water spelende kinderen, 1949. D.R.C. PV_PBK3246. Uit de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Afbeelding in banner: Buitenkanaal met strand vol badgasten en strandtenten, 1934. Roukes & Erhart. PV_PBK3057. Uit de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken.

kaart