Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Renovatie en verduurzaming Erfgoed Leiden start in 2024

Erfgoed Leiden en Omstreken is aan vernieuwing toe. Na 27 jaar intensief gebruik ondergaat het gebouw een grondige renovatie en verduurzaming. Dat geldt niet alleen voor de publieksruimtes en werkplekken, maar ook voor de klimaatinstallaties. Du Prie bouw & ontwikkeling gaat de opdracht uitvoeren. Op woensdag 20 december kregen zij de spreekwoordelijke sleutel van het gebouw overhandigd, onder toeziend oog van directeur Ariela Netiv en wethouder Yvonne van Delft.

persfoto verbouwing buro JP intekst1V.l.n.r. Martijn du Prie (du Prie bouw & ontwikkeling bv), Ariela Netiv (directeur Erfgoed Leiden en Omstreken), Dennis Roomer (BRI Groep) en Yvonne van Delft (wethouder gemeente Leiden). Foto: © Buro JP 

In 2022 begonnen opdrachtgever, architectencombinatie Studio Groen+Schild en VDNDP én ingenieursbureau Linssen aan het ontwikkelen van een eigentijds en duurzaam ontwerp. Het gebouw wordt voor iedereen een uitnodigende toegang tot het erfgoed van Leiden en omstreken. Er komt een grotere tentoonstellingsruimte en meer ruimte voor educatie. Ook komen er moderne werkplekken voor medewerkers en vrijwilligers.

Bouwteam en aanpak
Vanwege het belang en de kostbaarheid van het behoud van de erfgoedcollecties, komen alle partijen in een vroeg stadium samen in een bouwteam. Dit team bestaat uit opdrachtgever, aannemer en installateur en hun adviseurs. Deze partijen werken nauw samen en leveren van ontwerp tot en met de uitvoeringsfase een inhoudelijke bijdrage vanuit ieders expertise. De betrokken partijen zijn: gemeente Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken, de architectencombinatie Studio Groen+Schild en VDNDP en ingenieursbureau Linssen, du Prie bouw & ontwikkeling en de BRI Groep.

De bouwteam-fase start in december 2023. Vervolgens is de verwachting dat de uitvoering rond oktober 2024 start en 12 tot 15 maanden duurt. De studiezaal van Erfgoed Leiden en Omstreken is dan tijdelijk op een andere locatie te bezoeken.

verbouwing entree intekstGastvrije ontvangst met koffiehoek, impressie van © Studio Groen + Schild.

Verduurzaming
Het streven is om zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken en waar mogelijk materialen te hergebruiken. Een oude winkelpui van de Lammermarkt - gesloopt voor de nieuwbouw van Museum de Lakenhal - krijgt een nieuwe functie in het vernieuwde gebouw van Erfgoed Leiden en Omstreken: als wand in een vergaderruimte. Daarnaast krijgt het gebouw een hoger energielabel door onder andere het plaatsen van zonnepanelen, een groen dak en isolatie. Ook voldoet het straks aan de wettelijk verplichte duurzaamheidsmaatregelen. Het bouwteam werkt hier in de komende periode verdere plannen voor uit.

Wethouder Yvonne van Delft (Cultuur): “Als gemeente geven we graag het goede voorbeeld. Zeker als het gaat om het verduurzamen van historische gebouwen. Het gebouw van Erfgoed Leiden en Omstreken stamt uit de periode tussen 1891 en 1893. Een mooie kans om te laten zien hoe je ook een monument duurzaam kunt verbouwen. Zonnepanelen wekken straks nieuwe energie op en het groene dak draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Bovendien worden er zoveel mogelijk materialen opnieuw gebruikt. Zoals de gevel van de Lammermarkt.”

verbouwing studiezaal intekstNieuwe en lichte studiezaal, impressie van © Studio Groen + Schild.

Op ontdekkingstocht naar het verleden
Na de renovatie is Erfgoed Leiden en Omstreken een inspirerende plek voor bezoekers, medewerkers én Singelparkwandelaars. Directeur Ariela Netiv benadrukt dat Erfgoed Leiden en Omstreken straks een aantrekkelijke 'erfgoed-hotspot' moet zijn. Een uitnodiging voor een ontdekkingstocht door het verleden, in open verbinding met de stad en de regio. Bovendien blijft het een plek waar we erfgoedcollecties veilig en duurzaam bewaren voor de eeuwigheid.

verbouwing schatkamer intekstDepot als Schatkamer met originele collectie, impressie van © Studio Groen + Schild.

kaart