Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Versoepeling subsidieregelingen maakt isoleren monumenten toegankelijker

Het isoleren van monumenten brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Bestaande subsidieregelingen waren vaak niet geschikt hiervoor. Veel monumenteigenaren liepen daarom tegen hetzelfde probleem aan. Daar is nu verandering in gekomen. Per 1 januari 2024 zijn de subsidieregelingen versoepeld. Hierdoor kunnen meer monumenten met behulp van subsidie geïsoleerd worden. 

Subsidieregelingen versoepeld
In 2016 kwamen de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) en de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze hadden als doel om verduurzaming van gebouwen te stimuleren. Helaas bleken deze regelingen niet geschikt voor monumenten vanwege de hoge eisen die gesteld werden met betrekking tot de isolatiewaarden. Mede dankzij De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Federatie Grote Monumentengemeenten zijn deze regelingen per 1 januari 2024 versoepeld, specifiek voor alle type monumenten.

Isolatieglas en voorzetramen
Voor het gebruik van glas met een minimale isolatiewaarde (U-waarde) van 1,5 W/m²K, wat neerkomt op HR++ en triple-glas, is al subsidie beschikbaar. Dit type glas past echter niet altijd in de bestaande ramen en deuren van veel monumenten. Vanaf dit jaar is de minimale isolatiewaarde verlaagd naar 3,0 W/m²K. Dit betekent dat nu ook dun dubbelglas, gelaagd glas en vacuümglas in aanmerking komen voor subsidie. Hiermee kan dus vanaf nu het isoleren van monumentale ramen en deuren gesubsidieerd worden. Daarbij, als het vervangen van de bestaande beglazing niet haalbaar is, zijn er alternatieven. Zoals binnenvoorzetbeglazing, die sinds dit jaar ook zijn opgenomen in de subsidieregeling voor monumenten.

Binnen voorzetbeglazing met te openen raam, Leiden. Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken

Gevels en daken
Voor monumenten is het isoleren van gevels en daken een uitdagende klus. Bestaande lambriseringen, aansluitingen op goten of andere houten profileringen maken het vaak onmogelijk om de gewenste isolatiedikte toe te passen. Daarnaast kan isoleren bouwfysische risico’s met zich meebrengen. Bij een te dik isolatiepakket tussen een bestaande balklaag kan er bijvoorbeeld condens optreden in de houtconstructie, met op lange termijn alle gevolgen van dien. Onder de oude regeling gold voor alle bouwwerken een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 m²K/W om in aanmerking te komen voor de subsidie. Vanaf nu is voor gevels en daken van  monumenten deze waarde omlaag gebracht naar een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 2,5 m²K/W. Deze isolatiewaarde is bij de meeste monumenten (wel) goed haalbaar.

Geïsoleerde voorzetwand met schapenwol, Leiden. Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken

Duurzaamheidssubsidie voor maatschappelijk vastgoed
Zowel huiseigenaren van rijksmonumenten als van gemeentelijke monumenten kunnen gebruik maken van een duurzaamheidssubsidie. En ook voor maatschappelijk vastgoed komt het Rijk de monumenteigenaren tegemoet met de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Denk hierbij aan kerken, musea, scholen, zorginstellingen of gebouwen met een publieksfunctie. De aangepaste isolatie-eisen die gelden voor de ISDE-subsidie bij monumenten, gelden nu ook voor de DUMAVA-subsidie.

Duurzaamheidsmaatregelen in 2023 en 2024
Kortom, met deze wijzigingen zijn de SVVE, ISDE en de DUMAVA-subsidies toegankelijker voor monumenten en kan er een grote stap worden gezet naar het verduurzamen hiervan. Heb jij toevallig de bovenstaande isolerende maatregelen in 2023 laten doen in jouw monument? Dan is het mogelijk om met terugwerkende kracht alsnog aanspraak te maken op de subsidieregeling.

Erfgoed Leiden en Omstreken denkt graag mee
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om een gemeentelijk- of rijksmonument te verduurzamen? Heb je vragen over de subsidieregelingen en wil je weten of jouw monument hiervoor in aanmerking komt? Erfgoed Leiden en Omstreken staat voor je klaar en kan jou op weg helpen met kosteloos advies. Zowel voor huiseigenaren als voor eigenaren van gebouwen met een monumentenstatus.
Niet alleen kunnen we adviseren bij de isolatiemaatregelen. We denken graag mee over duurzame installaties en de mogelijkheden van energieopwekkingssystemen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Op onze website vind je informatie over hoe je een monument, beschermd stadsgezicht of karakteristiek pand kunt verduurzamen.

kaart