Wil je weten welke schatten er allemaal in de Leidse grond verstopt zitten? Lijkt het je leuk om archeologische vondsten te onderzoeken? In het weekend van de Nationale Archeologiedagen, op zaterdag 15 juni, organiseren Erfgoed Leiden en de AWN-Rijnstreek een interessante workshop in het Leidse Stadhuis. Ook is er elk uur een flitslezing over de geschiedenis van de Leidse markt.
update: 3 juni 2024
WORKSHOP | Archeoloog voor een dag
Altijd al willen weten hoe het is om archeoloog te zijn? En wat voor schatten er allemaal in de Leidse grond verstopt zitten? Op zaterdag 15 juni opent het Leidse Stadhuis de deuren voor iedereen die wil meehelpen met het bekijken en sorteren van archeologische vondsten. De vrijwilligers van AWN-Rijnstreek en medewerkers van Erfgoed Leiden helpen je daar graag bij!
Datum en tijd: zaterdag 15 juni van 9.30 tot 16.00 uur
Locatie: Stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1, 2311 EJ Leiden
Toegang: gratis, aanmelden niet nodig
LEZING | De geschiedenis van de Leidse markt
Wil je graag weten wat dit “middeleeuws afval” ons kan vertellen over het dagelijks leven van toen? Archeologen van Erfgoed Leiden geven elk heel uur een flitslezing van 15 minuten. De eerste lezing is om 10.00 uur, de laatste om 15.00 uur.
Datum en tijd: zaterdag 15 juni, elk heel uur van 10.00 tot 16.00 uur
Locatie: Stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1, 2311 EJ Leiden
Toegang: gratis, aanmelden niet nodig
Vismarkt gezien van de fontein (rechts nog gedeelte hek zichtbaar) naar de Kapelstraat. Onder de kastanjeboom de visbanken met visvrouwen. Eind 19e eeuw. Foto: Jan Goedeljee. Uit de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken (PV_GN005876).
Verder lezen:
Het Leidse Stadhuis
Het huidige Stadhuis ligt op de plek waar Leiden in de 12e eeuw is ontstaan. De Breestraat werd in die tijd aangelegd en steeds verder opgehoogd. Ten noorden van de Breestraat stroomde de Oude Rijn die toen veel breder was dan nu. In de loop der tijd versmalden de inwoners van Leiden de Oude Rijn en hoogden ze de oevers op met stadsafval. Hierdoor bestaat de bodem tussen de Breestraat en de Vismarkt uit metersdikke pakketten afval uit de middeleeuwen. Dit afval is interessant en kan ons van alles vertellen over het dagelijks leven van toen.
Amateurarcheologen doen onderzoek
De Visfontein is gebouwd in 1692, om de marktkooplui van vers water te voorzien. Tijdens onderhoud aan de fontein was het nodig om een nieuw waterreservoir aan te leggen. Voor de amateurarcheologen van de AWN Nederlandse Archeologievereniging (AWN-Rijnstreek) was dit een mooie kans om mee te helpen met het archeologisch onderzoek. De grond is laagje voor laagje met een graafmachine uitgespit en in grote zakken - zogeheten big bags - gedaan. Zo kan het afval dat door de eeuwen heen op deze plaats in de grond terecht is gekomen tot een diepte van 3 meter worden onderzocht. De big bags zijn direct afgevoerd naar een tijdelijke opslag in Noordwijkerhout. Elke maand komen de vrijwilligers daar bijeen en zeven en doorzoeken de afgegraven grond. De vondsten die zij hieruit halen geven een fraai inkijkje in dit oude stukje van de stad.
Een zestal amateurarcheologen van de AWN-Rijnstreek op 9 maart 2024. Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken.
Nationale Archeologiedagen 2024
De workshop en lezing in het Leidse Stadhuis zijn onderdeel van de Nationale Archeologiedagen op 14, 15 & 16 juni 2024. Met honderden activiteiten door het hele land komt het verleden tot leven. Voor meer informatie over de verdere programmering ga je naar www.archeologiedagen.nl.