Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Kleurmetamorfose aan het Steenschuur

Wie al lopend of fietsend door Leiden oog heeft voor historische gevels, zal aan het Steenschuur ongetwijfeld iets zijn opgevallen. De foto’s spreken duidelijke taal: de kleurencombinatie crème/groen heeft hier plaats gemaakt voor een heel ander kleurenpalet dat de architectuur van dit historische pand beter tot zijn recht laat komen. Het in het pand gevestigde Monumentenadviesbureau Conserf deed zelf onderzoek naar de historische kleurstellingen.

De gevel van de begane grond is verbouwd in de 18de eeuw; voor dat deel is dan ook gekozen voor een kleurenpalet dat in die tijd veel voorkwam: zandsteenbeige kozijnen met kalkwitte ramen en een olijfgroene tint voor de deur.

De gevel van de 1ste en 2de verdieping toont nog de 17de eeuwse opzet, al zijn de vensters met kruiskozijnen een reconstructie uit 1970. In 17de eeuwse kruisvensters was het bovenste deel vaak voorzien van glas-in-lood, voor het afsluiten van het onderste deel werden luiken aangebracht. De oorspronkelijke luiken zijn hier ooit verwijderd; in 1970 kwamen er ’tijdelijke’ triplex exemplaren terug.

De huidige eigenaar wilde weer terug naar een zo goed mogelijke reconstructie van deze luiken, compleet met gesmede nagels, geheng en schuifsloten. In geopende staat vallen ze nu op door de rode kleur.

De gemeente stimuleert het terugbrengen van historische kleuren en luiken op buitengevels met een subsidieregeling.

 

Voor meer informatie:

Erfgoed Leiden en Omstreken, 071 516 5909 / 071 516 5785

Olga van der Klooster, Van Leidse schilders mette groote quast. Historische kleuren in de Sleutelstad, Leiden 2011 (Primavera Pers)

 

Steenschuur 11 voor de metamorfose Steenschuur 11 ná de metamorfose

Steenschuur 11 voor (links) en na (rechts) reconstructie historische kleuren en luiken (foto’s Conserf)

kaart