Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Historische winkelpuien op de kaart gezet

Onze website barst van de informatie over onze lokale historie. Vanaf nu is op onze site ook de informatie over het herstel van Leidse historische winkelpuien te vinden.

Leiden heeft een prachtige historische binnenstad. In deze binnenstad zijn veel oorspronkelijke winkelpuien bewaard gebleven. Deze gaan echter vaak verborgen achter betimmeringen of ze zijn later gewijzigd. Om deze puien weer tevoorschijn te halen of te reconstrueren, is de gemeente in 2009 de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld gestart. Via het project Historische winkelpuien van Erfgoed Leiden hoopt de gemeente de beeldkwaliteit van de binnenstad te versterken en deze aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers.

Gelateria

Ook gelateria Maxim's op Nieuwe Rijn 32 is hersteld dankzij het winkelpuienproject

 

Op onze website kunt u de resultaten van het project bekijken via de ‘Erfgoed in Kaart' (zie de oranje knop onderaan uw scherm). Daar zijn alle winkelpuien die bij het project betrokken zijn op een kaart aangegeven. Door een pand aan te klikken, kunt u foto’s van vóór en na het herstel zien en/of de bouwhistorische onderzoeken die hebben plaatsgevonden naar de pui. Op de kaart wordt het duidelijk dat er al veel winkelpuien zijn opgeknapt met behulp van de gemeentelijke subsidie.

 

Veel pandeigenaren en ondernemers hebben dus al aanspraak gemaakt op de populaire subsidieregeling. In 2015 is er weer nieuw subsidiebudget beschikbaar. Indien u gebruik wilt maken van de regeling, kunt u uw aanvraag indienen bij de gemeente vanaf  1 januari 2015. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst totdat het subsidiebudget op.

 

Meer informatie over het project kunt u vinden op de pagina over het Historische winkelpuienproject.

kaart