Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Haarlemmerstraat twee fraai herstelde winkelpuien rijker

Sinds 2009 worden er dankzij het Winkelpuienproject en de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld (SHS) Leidse winkelpuien in hun historische staat teruggebracht. Recente resultaten van het project zijn in de Haarlemmerstraat te bewonderen. De winkelstraat van Leiden is weer twee fraaie winkelpuien rijker geworden.

De pui van Haarlemmerstraat 124 was voor een deel nog intact, maar kwam door een aantal ingrepen niet meer tot zijn recht. Zo was de voorzijde van de rijk bewerkte pilasters vervangen door vlakke platen en werd het nog aanwezige houtsnijwerk door lagen verf bedekt. In september 2013 verwoestte brand een deel van de pui. Met het herstel kreeg de pui zijn gebogen etalageruit terug en werd verdwenen en aangetast houtsnijwerk nauwgezet gereconstrueerd. De pui werd vervolgens voorzien van een geschilderde houtimitatie.

Haarlemmerstraat 124 voor de restauratie

Het winkelpand voor de restauratie

 

Haarlemmerstraat 124 na de restauratie

Het winkelpand na de restauratie

Een eindje verderop is de pui van Haarlemmerstraat 209 sterk verbeterd. Aan de hand van foto’s in het archief van Erfgoed Leiden kon de pui uit 1936 zo veel mogelijk worden gereconstrueerd. Volledig herstel was niet mogelijk, aangezien er een aparte entree voor de bovenwoningen moest worden gerealiseerd.

De winkelpui van Haarlemmerstraat 209 vóór de restauratie

De winkelpui van Haarlemmerstraat 209 vóór de restauratie

De winkelpui van Haarlemmerstraat 209 uit 1936 op een foto uit 1986

De winkelpui van Haarlemmerstraat 209 uit 1936 op een foto in 1986. Deze foto werd als voorbeeld gebruikt tijdens de restauratie

Haarlemmerstraat 209 na de restauratie

De winkelpui na de restauratie

Zoals in de introductie al genoemd zijn dit slechts twee voorbeelden van het project dat in 2009 van start ging. De resultaten van andere restauraties én de mogelijkheden vindt u op onze site onder Bouwen/Winkelpuien. De resultaten zijn ook op een kaart te bewonderen. Deze kaart kunt u hier bekijken.

kaart