Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Unieke vondst in Kringloopwinkel Weesp

Tussen de afgestoten boeken en andere goederen troffen de medewerkers van De Kringloper Weesp een tweetal grootboeken aan uit de 19e eeuw.

Uit onverwachte hoek kwam afgelopen week een mailtje binnen met de vraag of ELO interesse had in twee grootboeken van de Fa. Bicker & Modderman, bijgehouden van 1824-1879. De kringloopwinkel trof beide grootboeken aan in partijen ontvangen boeken. Susan Douwma van De Kringloper Weesp deed vervolgens onderzoek naar mogelijke (rechts)opvolgers van deze Amsterdamse wijnhandelaren en zocht voor deze boeken een juiste bestemming. Via het Stadsarchief van Amsterdam kwam ze terecht bij ELO.


De grootboeken van de Fa. Bicker & Modderman, bijgehouden van 1824-1879

ELO beheert het archief van N.V. Distilleerderij De Fransche Kroon, voorheen A en J. Hartevelt en Zn., daterend van 1769 - 1969. In de inventaris van het archief van Hartevelt en Zn, wordt het archief van de Firma Bicker & Modderman, wijnhandelaren te Amsterdam, onder hoofdstuk II genoemd. In dit archief zijn enkele boekhoudkundige stukken te vinden van H.J. Modderman zelfstandig en van H.J. Modderman en Fa. Bicker gezamenlijk.

De regentenfamilie Bicker in Amsterdam had in de eerste helft van de 19e eeuw verschillende bedrijven en fabrieken, zoals: een bierbrouwerij, een azijnmakerij, een mouterij, een loodwitmakerij, een chemische fabriek en een wijnkuiperij.

In het archief van de Familie Bicker bevinden zich stukken betreffende de Firma Bicker & Modderman van Mr. Tonco Modderman en Henric Bicker, na diens dood opgevolgd door Wilhelmina Jacoba van Hoorn (douairière Bicker) en hun zoon Daniël Bicker (inv.nr. 510 Familiearchief Bicker, Stadsarchief Amsterdam).

In het van de kringloopwinkel verkregen grootboek (1824-1839) blijkt dat Tonco Modderman ook firmant was van Modderman Hartevelt & Co. Dit blijkt uit een potloodaantekening op folio 1, die waarschijnlijk in de 20e eeuw is aangebracht.

De grootboeken worden toegevoegd aan het archief van De Fransche Kroon, met dank Susan Douwma en haar medewerkers.


kaart