Erfgoed Leiden en omstreken

Info

De nieuwe kleuren van de Morspoortbrug

De Leidenaren moesten het onlangs enige tijd doen zonder Morspoortbrug; de brug die voert van de Morssingel naar de Morspoort was aan herstel toe. Dit was meteen een goede aanleiding om in het kader van het gemeentelijk kleurenproject onderzoek te doen naar de oorspronkelijke kleurstelling van de brug.

Met de stadsuitbreiding van 1611 kwam er op deze plek al een brug. Deze is in de loop van de tijd verschillende keren vervangen, de laatste keer in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het had dus geen zin om op de brug zelf kleurenonderzoek te doen. 

Een zoektocht in de archieven bracht echter de nodige informatie boven water. Uit bestekken en afbeeldingen valt af te leiden dat de opbouw van brug in de 17de en 18de eeuw lange tijd ‘Engels rood’ moet zijn geweest. Sindsdien is de brug nog verschillende keren vervangen, waarbij hij ook van vorm veranderde.

Johannes Janson, Winterlandschap met gezicht op de Morspoort,1775, museum De Lakenhal, Leiden, inv.nr. E22,
Eeuwigdurend bruikleen Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal.
De Morspoortbrug is rood geschilderd.


De huidige brug lijkt het meest op het exemplaar zoals dat in 1924 werd gefotografeerd door W.J. Kret. Deze foto vormde dan ook de basis voor de kleurreconstructie. De opbouw lijkt er een wat smoezelige lichte tint op te hebben; het is nu gebroken wit geworden, aansluitend op de speklagen in de Morspoort. Krets zwart-wit foto laat ook contrasterende kleuraccenten zien. Welke kleur die precies hebben gehad, valt niet te zeggen.



















Gezicht op de Morspoortbrug en Morspoort, foto 1924, door W.J. Kret, Erfgoed Leiden en Omstreken GN001599

Ze zijn nu Engels rood gemaakt, als verwijzing naar de kleur die de Morspoortbrug lange tijd heeft gehad. Het ijzerwerk kreeg een zwarte kleur en natuurlijk ontbreekt ook het Leidse stadswapen niet. Al met al vormt de brug nu weer een waardige entree tot historische binnenstad.


Erfgoed Leiden, Monique Roscher, 16 april 2015

kaart