Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Zelf archeologische vondsten doen op de Garenmarkt

Zelf een middagje archeoloog zijn. Tijdens de zeefmiddagen kan dat!

Junior archeologen

Op woensdagen 20 en 27 mei kunnen kinderen vanaf 8 jaar zelf archeologische ontdekkingen doen. Onder leiding van een archeoloog mogen ze grond zeven, aardewerk en munten vinden en samen met de archeoloog onderzoeken hoe oud deze zijn.

De groepen starten om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur en het duurt ongeveer een uur per groep. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol dus kom op tijd en neem een regenjack mee want je kan nat worden. De zeeflocatie is op de Garenmarkt.

Open dag

Op 23 mei is er een open dag op de zeeflocatie. Archeologen geven dan uitleg over het project, over het zeefwerk en de vondsten die gedaan zijn. Kom kijken en luisteren tussen 10.00 en 16.00 uur!

Bezoek door scholen

Het is ook mogelijk om als schoolklas een bezoek te brengen aan de zeeflocatie.

Een bezoek duurt 30 minuten. In die tijd krijgen de kinderen uitleg bij het zeefwerk en de vondsten. De kinderen kunnen (vanwege de groepsgrootte van een schoolklas) dan niet zelf zeven.

Schoolklassen kunnen zich aanmelden voor alle werkdagen tussen 21 en 29 mei, uitgezonderd de woensdagmiddagen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Ondergrondse containers

De grond die gezeefd wordt is afkomstig van het project Ondergrondse containers. Het plaatsen van nieuwe containers biedt een unieke kans om onderzoek te doen omdat de grond tot een diepte van 3,20 meter wordt uitgegraven. Het is voor het eerst dat een onderzoek op zo’n diepte gedaan wordt. Door het onderzoek - dat wordt uitgevoerd door archeologisch adviesbureau RAAP onder toezicht van Erfgoed Leiden en Omstreken - hoopt de gemeente een beter begrip te krijgen van het ontstaan en de groei van Leiden. Met name over de oudste fase van de stadsontwikkeling zijn nog veel vragen onbeantwoord. Zo is het eigenlijk niet bekend wanneer en waar de oudste bewoningskern is ontstaan en in welk tempo de stad groeide.


kaart