Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Het Klokhuis, hoeksteen van Leiden

Breestraat 90 is een rijksmonument; Het is een fraai winkelwoonhuis uit 1904 ontworpen in Jugendstil- of Art Noveau-vormen door architect J. van der Heijden.

Kledingzaak

'Alb. B. Timmermann heeft de eer u te berichten dat hij te Leiden heeft opgericht het Engelsch Heeren Mode-Magazijn Specialiteit in Heerenhoeden, Mode- en Sportartikelen’. Zo luidde op 8 april 1905 een van de aankondigingen in de Leidse kranten van de nieuwe kledingzaak op de hoek Breestraat-Maarsmansteeg. Nog steeds is de naam van dit ‘modemagazijn’ te lezen in de pui. De zaak van Timmermans ontsnapte op een haar na aan de brand van het Leidse stadhuis in 1929.


Historische winkelpuien

Leiden kent nog veel prachtige historische winkelpuien; soms gaaf bewaard zoals deze, soms verborgen achter of verdwenen door later aangebrachte wijzigingen. Met het project Historische winkelpuien werkt de gemeente samen met ondernemers aan het herstel van dergelijke historische winkelpuien.
De restauratie van de winkelpui van Breestraat 90 is dan ook gesubsidieerd door de gemeente Leiden in het kader van het winkelpuienproject.

Het Klokhuis

De geschiedenis van deze plek gaat echter veel verder terug. Dit is één van de oudste straathoeken in Leiden.

Uit archiefbronnen weten we dat al rond 1300 een groot stenen huis op deze hoek stond. De graaf van Holland gaf de Leidenaren toestemming om hieraan de stadsklok op te hangen. Er was immers nog geen stadhuis en dus geen plek voor een stadsklok. In 1315 werd het huis gepacht door Gerrit Allewijnsz. Die was er echter niet zo zuinig op, want in 1347 was het zó vervallen dat graaf Willem IV hem beval om het huis weer op te bouwen, 'alsoe hoeghe ende alsoe starc alset was, zodat de stadsklok er weer aan kon hangen.
In de 13e eeuw lag de begane grond lager dan nu. De Breestraat is later opgehoogd en daarom liggen de vloeren nu in de kelder.

Juwelier Rob van Gerner had plannen om het pand te verbouwen tot juwelierswinkel en de kelder (dat dus in de 13de eeuw begane grond was)  werd vergroot. Hierbij kwam een heel oude bakstenen muur tevoorschijn. Bouwhistorici en archeologen denken dat die muur tussen 1250 en 1300 gebouwd is. De muur in de huidige kelder blijkt een gedeelte van de fundering van het “Klokhuis” te zijn. Behalve deze muur is er van het huis uit de 13e eeuw niets meer over. Het pand is meerdere malen verbouwd.

Tentoonstelling Erfgoed Leiden

Rob van Gerner wil de muur graag behouden en tentoonstellen aan zijn klanten en geïnteresseerden. In de vitrines in de kelder liggen de kleinere vondsten, die gedaan zijn in de grond, tentoongesteld. De tentoonstelling is gemaakt door Erfgoed Leiden.


Meer informatie over het grafelijk Klokhuis vindt u hier.


kaart