Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Archeologische opgravingen Lakenplein gaan verder

Tijdens de voorbereidingen van de bouw van appartementencomplex Het Groene Lakenplein zijn op de bouwplaats interessante archeologische vondsten gedaan. Dit heeft als gevolg dat er de komende tijd nog verder onderzoek moet worden gedaan op de bouwplaats.

Dit wordt uitgevoerd door de firma IDDS Archeologie in de periode van juli en augustus. Tijdens dit onderzoek staat er een extra bouwkeet en zijn de medewerkers van IDDS aan het graven met een graafmachine. Dit verdere onderzoek heeft geen effect op de planning van de bouw.

Tijdens de voorbereidingen op de bouw zijn er fundamenten gevonden van wevershuisjes van de 17e eeuw (Vondst Van De Week VVDW 11). Deze waren nog zo gaaf dat ze zelfs hebben kunnen herleiden welke families hier hebben gewoond. De plek vormde destijds een belangrijk onderdeel van de grootschalige stadsuitbreiding van 1658/1659. De huizen zijn aangelegd langs een vooraf opgesteld straten- en grachtenpatroon. In de 18e en 19e eeuw hebben verschillende herinrichtingen plaatsgevonden. Nadat deze resten onderzocht zijn, wordt er ook op een dieper niveau gekeken naar mogelijke resten uit de Middeleeuwen.

Woningcorporatie Portaal wil tijdens het onderzoek de gelegenheid geven een kijkje te nemen bij de vondsten. Zij organiseren hiervoor een open dag. De datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

kaart