Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Het Stadhuis van Leiden

In 2013 werd de restauratie voltooid van de interieurs op de bestuursverdieping van het stadhuis. Om de resultaten hiervan vast te leggen publiceert Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) Het Stadhuis van Leiden. De restauratie van de bestuursverdieping.

Auteur Barbara Laan beschrijft hierin de bijzondere interieurs en de werkzaamheden die er plaatsvonden, waarbij rijkelijk gebruikt is gemaakt van beeldmateriaal. De publicatie wordt uitgegeven door Primavera Pers en is deel 9 in de serie “bodemschatten en bouwgeheimen”.

Presentatie en rondleiding

ELO overhandigt tijdens het derde Erfgoedcafé het eerste exemplaar aan burgemeester Henri Lenferink. Bovendien geven medewerkers van Erfgoed Leiden rondleidingen langs de gerestaureerde vertrekken van het Stadhuis.

Uitnodiging

Iedereen is van harte uitgenodigd bij de presentatie van
Het Stadhuis van Leiden.
De restauratie van de bestuursverdieping 
op 10 september vanaf 17.00 uur in het Stadhuis.
Meld u zich wel aan via www.erfgoedcafeleiden.nl.


Het interieur in oude luister hersteld

Na de verwoestende brand van 1929 moest het Leidse stadhuis worden herbouwd. Er werd toen besloten de zestiende-eeuwse voorgevel te behouden en daarachter een volledig nieuw gebouw op te richten. Door middel van een besloten prijsvraag werd de architect C.J. Blaauw als ontwerper aangewezen. Blaauw leverde een krachtig totaalontwerp, waarbij de architectuur, interieurs en het meubilair een geheel vormen.

Tussen 2003 en 2013 vond een grondige restauratie plaats van de interieurs op de bestuursverdieping. Zestig jaar intensief gebruik, onzorgvuldige aanpassingen en achterstallig onderhoud maakten een grondige aanpak gewenst met als uitgangspunt: ‘Behoud gaat voor vervangen’. Het streven was de samenhang van Blaauws ontwerp te herstellen. Het gerestaureerde meubilair kwam in veel gevallen terug op de oorspronkelijke plaats, waardoor materialen, vormen en kleuren weer een eenheid vormen.

Het boek 'Het stadhuis van Leiden. De restauratie van de bestuursverdieping' is voor € 14,50 te koop bij de bekende boekhandels in Leiden en bij ons aan de Boisotkade 2a.

kaart