Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Half miljoen extra voor Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld

De gemeente Leiden heeft eenmalig € 500.000 ter beschikking gesteld voor de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld (SHS). Deze regeling bestaat sinds 2009 en is zeer succesvol. Het jaarlijkse budget raakt daardoor steeds eerder in het jaar op. De gemeente wil hiermee vooral het herstel van historische winkelpuien stimuleren.

Historische winkelpuien

In Leiden zijn nog veel historische winkelpuien bewaard gebleven. Vaak gaan ze verborgen achter betimmeringen of zijn ze later gewijzigd. Om die puien weer tevoorschijn te halen of te reconstrueren, startte Erfgoed Leiden en Omstreken het project Historische winkelpuien. De SHS wordt gebruikt om de restauratie of reconstructie van onder meer historische winkelpuien te stimuleren. De subsidie is bedoeld voor zowel het onderzoek en ontwerp als de uitvoering.


Voor en na van Maarsmansteeg 23

Waarom het extra budget en waar is dit budget voor bedoeld?

Het succes van de regeling maakt dat het budget steeds eerder in het jaar op is. Met de extra middelen wil de gemeente vooral het herstel van winkelpuien in specifieke winkelgebieden een extra impuls geven.

Die specifieke gebieden zijn:

Morsstraat, Haarlemmerstraat inclusief Turfmarkt en Prinsessekade, Haven, Aalmarkt inclusief Maarsmansteeg en Mandenmakersteeg, Breestraat en Korevaarstraat.
Het gaat hier om gebieden waar in het kader van programma Binnenstad is of wordt geïnvesteerd in de kwaliteit openbare ruimte.

Voor historische panden die niet in deze straten en stegen liggen, is er nog regulier budget beschikbaar. Naast historische winkelpuien kan ook subsidie worden aangevraagd voor schilderwerk in historische kleuren, herstel van bepaalde monumentale objecten (denk bijvoorbeeld aan historische stoepen) en voor het opschonen van gevelreclame.

Meer informatie over het Winkelpuienproject en de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld.


















kaart