Erfgoed Leiden en omstreken

Info

Nieuw lesproject: Leiden bezet

In het nieuwe lesproject van Erfgoed Leiden en Omstreken, ‘Leiden bezet’, verplaatsen leerlingen zich in het leven van leeftijdsgenoten tijdens de bezetting. De leerlingen onderzoeken verschillende onderwerpen, verplaatsen zich in een leeftijdsgenoot en schrijven vanuit dat perspectief een dagboekfragment. Onderzoek en activiteiten wisselen elkaar af. Zo vervalsen de leerlingen een persoonsbewijs, luisteren ze stiekem naar radio Oranje collecteren ze voor de Winterhulp en maken en proeven ze tulpenbollenpuree.

Een schoolklas, mei 1940. Duitsland valt Nederland binnen en de oorlog is  begonnen. Na een aantal dagen capituleert Nederland. De bezetting begint. Kinderen, die zich nooit bewust waren van de onderlinge verschillen, beleven de bezetting allemaal op een andere manier. Dat is het uitgangspunt van dit lesproject voor leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs.

Zes verschillende personages staan voor verschillende onderwerpen. Zo zijn er een Joods meisje en een NSB-jongetje, maar ook een boerenjongen en een meisje uit een groot gezin, dat vooral met schaarste te maken heeft.

 

Elke leerling kiest één thema om mee verder te gaan. Op deze manier heeft ieder de kans om zich in een onderwerp te verdiepen. Hierover schrijft ieder een dagboekfragment.

angelodagboek

Om ook een breder beeld van het leven tijdens de bezetting te krijgen, leiden de leerlingen elkaar rond langs de verschillende themakisten. Overzicht en verdieping gaan hand in hand bij dit lesproject.

Na drie succesvolle pilotbezoeken is dit lesproject helemaal klaar om te draaien in het nieuwe schooljaar.

Klik hier voor meer informatie.

kaart